Epopeea Institutului Oncologic de la Timișoara, între interese private și studii de fezabilitate

Epopeea Institutului Oncologic de la Timișoara, între interese private și studii de fezabilitate

Aproape 280.000 de euro pune la bătaie Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru realizarea unor studii de expertiză tehnică la viitorul Institut Oncologic. Licitația a fost lansată vineri. Institutul ar urma să se amenajeze într-o clădire construită de acum 25 de ani și abandonată de oficiali.

”Servicii de actualizare expertiza tehnică (inclusiv studiul topografic și studiul geotehnic) a serviciilor de actualizare a temei de proiectare și de actualizare/elaborare a studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții Institutul Regional de Oncologie Timișoara, Calea Torontalului nr. 5”, anunță Direcția de Sănătate Publică Timiș. Ofertele pot fi depuse până în 6 martie, iar câștigătorul contractului va avea la dispoziție 90 de zile pentru a preda documentația.

Viitorul Institut Oncologic de la Timișoara se va realiza în clădirea construită acum 25 de ani pentru a găzdui noul Spital Clinic Municipal și care a fost abandonată. Realizarea Institutului Oncologic de la Timișoara a fost declarată ”prioritate națională” în 2011 de ministrul Sănătății, Cseke Attila. Acesta ar fi trebuit să aibă 476 de paturi de spitalizare și ar fi fost amenajat prin transformarea clădirii abandonate a spitalului municipal, construcție care a început în 1994 și nu a mai fost finalizată.

Interese private au blocat Institutul Oncologic

Abia în 2012 autoritățile au dat semne că fac ceva aici. Atunci au fost finalizate studii de prefezabilitate și fezabilitate privind conversia clădirii spitalului în institut oncologic. Trei ani mai târziu, în 2015, Ministerul Sănătății anunța că valoarea construcţiei şi a dotărilor era de peste 511 de milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un an mai târziu, în 2016, au fost scoase la licitație „servicii de proiectare, verificare proiecte și asistență tehnică pentru investiția Institutul Regional de Oncologie Timișoara”, însă peste doi ani, licitația a fost anulată, unica ofertă fiind declarată ”neconformă” de Comisia de Evaluare.

Totuși, în bugetul din 2017, Institutul Regional de Oncologie a primit filă separată, cu alocări financiare până 2020. În 2018 și 2019 ar fi trebuit să fie alocate câte 170 de milioane de lei, însă banii, efectiv, nu au venit, în ciuda faptului că autoritățile au recunoscut necesitatea investiției, având în vedere faptul că  județul Timiș are una din cele mai mari rate de cancer din țară.