Republica Moldova. Episcopul de Bălți și de Fălești Marchel, cunoscut pentru susținerea viziunilor sale pro-ruse, ar fi deținătorul unei averi impresionante. Arhiereul ar avea un fiu dintr-o relație neoficială cu care și-ar împărți bogățiile. Fața bisericească ar fi devenit și bunic.
Potrivit unei investigații realizate de Nord News, acum 30 de ani, episcopul Marchel, pe atunci secretar-vicar la Bălţi, ar fi încălcat jurământul castității.
În cadrul Bisericii, castitatea este văzută ca un jurământ sacru, un angajament profund de renunțare la plăcerile trupești pentru a sluji cu toată ființa Domnului. Conform canoanelor bisericești, „fecioria este un jurământ împotriva desfrânării, care urmărește să aducă firea umană la liniște și nepătimire”.
O relație interzisă cu Tatiana Tîșchevici
Episcopul ar fi avut o relație interzisă cu Tatiana Tîșchevici, în urma căreia s-a născut, pe 22 iulie 1994, fiul lor Roman Tîșchevici. Băiatul a fost crescut de tatăl vitreg Iurie, de la care a preluat numele.
La Șoldănești, locul de baștină al lui Roman Tîșchevici, câțiva vecini au menționat că ar fi auzit despre legătura lor și că Roman ar fi rodul acestei relații. Sătenii susțin că nu l-au văzut pe episcop în vizite.
Sângele apă nu se face
Deși nu a recunoscut niciodată în public că are un fecior, episcopul Marchel a avut întotdeauna grijă de Roman. În copilărie, acesta îl lua cu el la slujbe și, când se îmbolnăvea, îl ducea la medici.
Cu susținerea tatălui său, Roman Tîșchevici a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, lucrând ulterior la penitenciar, în departamentul juridic al Primăriei Bălți și, mai recent, ca inspector vamal la Biroul Vamal Nord, în departamentul de analiză a riscurilor.
Deși relația dintre Roman și tatăl său Marchel este învăluită în mister, cei doi au fost văzuți împreună la diverse evenimente religioase. De exemplu, pe 22 iunie, cei doi au participat împreună la Prăznuirea Fericitei Agafia de la mănăstirea Cușelăuca, unde Roman îi purta tatălui său cufărul cu straie și podoabe bisericești.
Cum comentează episcopul relația de rudenie cu Roman Tîșchevici
Episcopul Marchel a refuzat să clarifice statutul relației sale cu Roman Tîșchevici. Totuși, între cei doi există și o asemănarea fizică. Dacă punem una lângă alta fotografia din tinerețe a lui Marchel, pe când acesta își făcea serviciul militar în armata sovietică. Şi cea a lui Roman putem vedea asemănarea izbitoare dintre cei doi.
Averile lui Marchel
Episcopul Marchel, după 35 de ani de slujire, locuiește într-o casă impunătoare de 316 metri pătrați. Locuința este vopsită în nuanțe de galben, pe strada Decebal din Bălți. Imobilul cu două nivele este înregistrat pe numele fiului său neoficial, Roman Tîșchevici.
Acest fapt indică declarațiile lui de avere și interese personale din ultimii opt ani și extrasul cadastral. Acest imobil și altele ar fi fost înregistrate pe numele tânărului inspector vamal cu condiția întreținerii pe viață a episcopului.
Pe lângă casă, fața bisericească împreună cu fiul său ar fi pus mâna și pe alte loturi de teren din jurul gospodăriei lui Marchel, întrucât vameșul a mai lucrat și la primărie.
Slujitorul Domnului are și un Mercedes GL Class 350, anul fabricației 2015. Automobilul a fost transmis în folosință fiului său anul trecut. Valoarea bijuteriei pe patru roți se ridică, conform aceleiași declarații depuse la Autoritatea Națională de Integritate, la aproape 800 mii de lei.
Reporterii Nord News au încercat să afle de la Roman Tîșchevici de ce episcopul Marchel a scris toate aceste bunuri pe numele lui. Tânărul a refuzat să răspundă la întrebări.
Bogățiile lui Roman Tîșchevici și mama sa
Episcopul Marchel a avut grijă ca și fiul său să trăiască în bunăstare. Astfel, Roman Tîșchevici a devenit proprietarul unei case în centrul orașului Bălți, situată pe strada „Sfântul Nicolae”.
Proprietatea cu suprafața de peste 79 de metri pătrați, cumpărată în 2019. A avut nevoie de renovări majore, pe care Roman le-a finalizat într-un timp record. Costul achiziției a fost de 173 mii de lei. O sumă considerabilă pentru un tânăr de 25 de ani, care abia la sfârșitul acelui an s-a angajat la Primăria municipiului Bălți în departamentul juridic, după 2 ani de muncă la penitenciare.
La data de 29 martie 2022, Roman Tîșchevici și-a donat casa mamei sale - Tatiana Tîșchevici.
În 2020, un an electoral, tânărul inspector vamal a reușit să vândă un apartament cu aproape 500 de mii de lei. Acesta a mai cumpărat un automobil marca Hyundai în valoare de jumătate de milion de lei. Totodată, vameșul a făcut un depozit bancar de aceeași sumă, având un venit înregistrat din salarii de doar 20 de mii de lei.
Ce riscă episcopul care încalcă jurământul de castitate
În cazul unui episcop care este și călugăr și care încalcă jurământul de castitate având un copil, situația este considerată o abatere gravă. În Biserica Ortodoxă, episcopii sunt de obicei monahi și sunt obligați să trăiască în celibat. Dacă un episcop încalcă această regulă, este supus unui proces canonic.
Procesul canonic se desfășoară sub egida Sinodului Bisericii respective sau a unei comisii special desemnate care investighează acuzațiile. Dacă episcopul este găsit vinovat, poate fi suspendat sau depus din funcție, iar în cazuri extreme poate fi excomunicat sau trecut la mireni.