Vaccinurile împotriva COVID-19 protejează mai bine decât imunizarea naturală. Principalul expert epidemiologic al guvernului american, Anthony Fauci, a declarat că vaccinurile împotriva COVID-19 oferă o protecţie mai mare decât imunizarea naturală, relatează EFE. De altfel, acesta este motivul pentru care Anthony Fauci a lansat un apel şi i-a îndemnat pe oamenii din lumea întreagă să se vaccineze împotriva maladiei COVID-19. Potrivit spuselor sale serurile dezvoltate contra acestei boli au o „eficienţă ridicată”.

Expertul american a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă privind pandemia, care a fost organizată la Casa Albă.

„Vaccinurile sunt mai bune decât răspunsul (imunitar) tradiţional obţinut împotriva unei infecţii natural”, a insistat Anthony Fauci.

Epidemiologul american a dezvăluit, în acest sens, şi că persoanele care au primit un vaccin având la bază tehnologia ARN mesager produc de zece ori mai mulţi anticorpi decât cei dezvoltaţi de persoanele care s-au vindecat de COVID-19. Vaccinurile produse pe bază de ARN mesager sunt cele dezvoltate de companiile Pfizer şi Moderna.

Expertul american a susţinut această idee prezentând o serie de grafice şi a precizat că atunci când o persoană este infectată şi apoi se vaccinează răspunsul imunitar creşte vertiginous. Iar o persoană vaccinată, a precizat el, dezvoltă o mai bună protecţie împotriva noilor variante de coronavirus aflate deja în circulaţie, precum cea sud-africană.

Vaccinurile utilizate pe piață în acest moment

În prezent, pe piață, există trei vaccinuri autorizate în regim de urgenţă în Statele Unite. Este vorba despre cele dezvoltate de Pfizer şi Moderna, care necesită administrare în două doze, şi cel în doză unică produs de Janssen, pentru grupul Johnson&Johnson.

Vaccinurile de la Pfizer şi Moderna utilizează tehnologia ARN mesager, un fel de cod pe care vaccinul îl predă celulelor. Acest cod serveşte ca manual de instruire pentru ca sistemul imunitar al persoanei vaccinate să înveţe să recunoască coronavirusul şi să îl atace. Vaccinurile de la Johnson&Johnson şi AstraZeneca utilizează un adenovirus, reprezentând un virus „dezactivat” care trimite instrucţiuni organismului unei persoane pentru a combate COVID-19.

Statele Unite sunt ţara cea mai afectată de pandemie, cu peste 32,5 de milioane de cazuri şi peste 578.000 de decese, potrivit Universităţii Johns Hopkins. Conform datelor publicate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), mai mult de 106 milioane de americani au fost complet vaccinaţi, iar peste 147 de milioane au primit cel puţin o doză de vaccin.