Epidemia de gripa aviara, pe masa Comisiei Europene

Epidemia de gripa aviara, pe masa Comisiei Europene

Expertii veterinari ai Uniunii Europene s-au reunit ieri la Bruxelles pentru a dezbate resurgenta gripei aviare in Europa, insa ei nu trebuie neaparat sa decida adoptarea de noi masuri de prevenire, a anuntat Comisia Europeana.

Este vorba despre un "schimb de vederi in care britanicii si ungarii vor prezenta informatii despre situatia lor, nefiind prevazuta nicio masura noua", a spus Michael Mann, purtator de cuvant al comisiei.

Doua focare de gripa aviara au reaparut la interval de nicio saptamana in fermele avicole ale UE - unul in Ungaria, la sfarsitul lunii ianuarie, celalalt in Marea Britanie, saptamana trecuta, mentioneaza AFP.

Prezenta gripei aviare a fost semnalata luni si intr-o crescatorie de pasari din sud-vestul Rusiei, la Krasnodar. Analizele de laborator au aratat ca virusul era de tip H5N1, puternic patogen si transmisibil la om.

Europenii au scapat pana acum

Pana in prezent, H5N1 nu a facut victime umane in Europa, dar la nivel mondial a provocat moartea a cel putin 165 de oameni, in special in Asia, arata un bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Ieri, o noua victima a fost inregistrata in Egipt, un adolescent de 17 ani ridicand la 12 numarul mortilor cauzate de virus in aceasta tara. 14 state membre ale UE au fost atinse de gripa aviara in cursul anului trecut, situatie care a determinat scaderea puternica a consumului de carne de pasare, spre disperarea producatorilor de profil, care au fost recompensati partial cu ajutoare financiare exceptionale.

Acum, la fel ca in 2006, au fost luate masuri severe de limitare a extinderii virusului. In Marea Britanie au fost sacrificati 159.000 de curcani, la ferma din Suffolk unde a lovit epidemia, iar in Ungaria s-a procedat la exterminarea pasarilor de crescatorie din localitatea afectata.

Potrivit recomandarilor UE, regiunile atinse au fost plasate sub carantina si supraveghere. Franta, Olanda si Suedia au anuntat ca vor lua oricum masuri de monitorizare. Chiar daca nu va decide nimic suplimentar, comisia este ingrijorata de consecintele comerciale ale reaparitiei virusului.

Desi, momentan, consumul de carne de pasare nu a scazut in Marea Britanie, Rusia, Japonia si Ucraina au anuntat deja ca interzic importurile de produse avicole din aceasta tara. Aceste embargouri "nu sunt justificate", a apreciat Mann, adaugand ca UE va incerca sa-si convinga partenerii de calitatea produselor sale.

Ne puteți urmări și pe Google News