Cei doi americani repatriaţi de SUA şi internaţi într-un spital de Atlanta, fiind infectaţi cu virusul Ebola, au fost trataţi cu un medicament exeprimental, în perioada în care s-au aflat în Africa şi au prezentat simptomele bolii.
Medicamentul a fost creat de o companie americană şi, potrivit declaraţiilor lui Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, din SUA, nu se ştie deocamdată dacă medicamentul a fost eficient, scrie The Wall Street Journal. Acesta a adăugat că vor fi efectuate teste pe mai mulţi pacienţi, pentru a fi dovedită eficienţa produsului.
De altfel, la ora actuală, nu există niciun medicament sau vaccin care să prevină sau să trateze Ebola. Medicamentul experimental cu care sunt trataţi cei doi americani se numeşte ZMapp şi a fost creat de compania San Diego Mapp Biopharmaceutical Inc. Această companie, împreună cu una afiliată, LeafBio, colaborează cu o companie din Canada, Defyrus Inc., pentru a crea un tratament, mai arată sursa citată.
De asemenea, reprezentanţii companiei au declarat că ei şi partenerii lor cooperează cu agenţiile guvernamentale pentru a creşte producţia medicamentului cât mai repede posibil. Aceştia au adăugat că decizia administrării medicamentului pacienţilor bolnavi aparţine exclusiv medicilor care îi treatează
În paralel, Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) lucrează pentru a crea un vaccin contra Ebola, care până acum s-a dovedit eficient în protejarea maimuţelor contra virusului. Fauci a declarat că NIAID vrea să înceapă testarea vaccinului în luna septembrie, pentru a vedea cât de sigur este şi dacă generează un răspuns imun capabil să protejeze organismul împotriva virusului.
Recent, un medic britanic a acuzat companiile farmaceutice din Vest că nu vor să facă niciun efort pentru a crea un vaccin contra virusul. Profesorul John Ashton, preşedintele Facultăţii de Sănătate Publică din Marea Britanie, a reclamat "faliment moral" din partea companiilor care, în opinia lui, ar fi trebuit ca până acum să facă toate eforturile pentru a găsit o soluţie în combaterea epidemiei.
Într-un editorial publicat în The Independent, el a spus că motivul pentru care nu s-a făcut niciun demers pentru găsirea unui leac este refuzul de a investi într-o boală care afectează numai persoanele din Africa.
Un bărbat cu simptome similare celor ale Ebola, tratat la New York
Un bărbat primea îngrijiri, luni, la spitalul Mount Sinai din New York din cauza unor simptome similare celor ale Ebola şi era supus unor analize pentru a se stabili dacă este infectat cu acest virus, potrivit mediafax.ro. Directorul instituţiei, David Reich, a declarat că pacientul a călătorit recent într-o ţară din Africa de Vest unde au fost semnalate cazuri de Ebola, însă nu a spus despre ce ţară este vorba.
De asemenea, nici identitatea şi naţionalitatea pacientului nu au fost dezvăluite, iar acesta a fost izolat de alţi pacienţi. Reich a apreciat însă că este "posibil să nu fie vorba despre Ebola. Este mai probabil să fie vorba despre o boală obişnuită".
Cea mai gravă epidemie din istorie
Potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a sănătăţii (OMS), epidemia de Ebola din Africa de Vest a provocat moartea a 887 de persoane (cazuri confirmate, suspecte sau probabile) din totalul de 1.603 de cazuri probabile: 358 în Guineea, 255 în Liberia, 273 în Sierra Leone şi unul în Nigeria. Este cea mai gravă epidemie de Ebola de la descoperirwa ei, în anul 1976 şi până acum.
Epidemia a izbucnit la începutul anului în Guineea, după care s-a răspândit în Liberia, apoi în Sierra Leone.