Continentul european se confruntă cu cu o epidemie răspândită de Marea Britanie: referendumul privind apartenența la Uniunea Europeană. Franța, Italia și Olanda cer ca cetățenii lor să fie consultați cu privire la moneda euro și la rămânerea sau ieșirea din Uniune.
Şefii instituțiilor europene se tem că tot mai multe state membre vor urma exemplul Marii Britanii, iar uniunea se va destrăma.
Liderul formațiunii politice olandeze anti-imigrație Partidul Libertății, Geert Wilders a declarat că dacă va fi ales prim ministru, una din primele sale măsuri va fi organizarea unui referendum prin care să consulte electoratul cu privire la apartenența țării la UE.
"Vrem să ne controlăm singuri țara, banii noștri, frontierele noastre și politica noastră privind imigrația. Este momentul unui nou început, bazându-ne pe forța și suveranitatea noastră ", a transmis, într-un comunicat, liderul Partidului Libertății (de extremă-dreapta), citează Agerpres.
În Italia, membrii ai mișcării populiste Cinci Stele au declarat pentru o publicație locală că și-ar dori ca sistemul monetar euro să fie diferit pentru nord și sud. De asemenea, liderul Mișcării Cinci Stele, Beppe Grillo a adăugat că ar organiza o consultare a poporului, la fel ca în Marea Britanie.
Simplul fapt că într-o țară ca Marea Britanie a avut loc un asemenea eveniment marchează deyintegrarea UE, a declarat acesta, citata de The Telegraph.
În cadrul alegerilor locale, mișcarea CS a câștigat 19 din 20 de primării, inclusiv pe cele din Roma și Turin.
În franța, Marine le Pen, liderul Frontului Național a cerut ca și francezii să aibă posibilitatea de a/și exprima dorința de a rămâne sau de a pleca din UE.
Aș vota pentru Brexit. Franța are mult mai multe motive de a pleca decât Anglia.
Ultimele rezultate ale referendumului de joi, 23 iunie, arată că englezii au votat pro-Brexit. Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană.