Enigma cavoului închis cu lanțuri de la Cimitirul Bellu

Potretul și mormântul Iuliei Hașdeu de la Cimitirul Bellu. Sursa Foto- Wikipedia Commons

În Cimitirul Bellu din București, un cavou închis cu lanțuri atrage privirile trecătorilor și stârnește curiozitatea. Acesta este locul de veci al Iuliei Hașdeu, o tânără genială care a murit prematur, dar a lăsat în urmă o poveste plină de mister.

În inima Cimitirului Bellu, un cavou închis cu lanțuri stârnește curiozitatea și fascinația vizitatorilor.

Mormântul legat cu lanțuri de la Cimitirul Bellu

Este vorba despre mormântul Iuliei Hașdeu, o tânără de o inteligență rară, care a murit la doar 18 ani de tuberculoză, o boală pentru care nu exista tratament în anul 1888.

Durerea tatălui ei,  savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu, a fost atât de mare încât a încercat să ia legătura cu fiica sa dincolo de moarte, organizând ședințe de spiritism.

Potrivit lui Cristian Anița, directorul Arhivelor Statului, familia Hașdeu a lăsat în urmă obiecte de o importanță deosebită, inclusiv caietele de notițe ale Iuliei și scrisorile trimise în perioada în care se afla la Paris.

Portretul unui copil supradotat al secolului 19. Iulia Hașdeu. Sursa Foto- Wikipedia Commons

Tatăl ei s-a refugiat în spiritism

Iulia Hașdeu, născută în 1869, a fost prima femeie din România admisă la Sorbona. Deși examenele din ce în ce mai grele o epuizau, era determinată să reușească. Era considerat un copil supradotat. La numai la 8 ani, a încheiat ciclul primar. La 11 ani, ea a absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava”. Era talentată la compus poezii în limba franceză și piese de teatru.

După moarte, a fost înmormântată într-un sicriu de sticlă.  Pe piatra funerară s-au păstrat și însemnările tatălui ei, din perioada când a  încercat să regăsească spiritul fiicei sale prin orice mijloace.

Acesta a construit un templu în amintirea fiicei sale, după presupusele indicații primite de la Iulia, prin intermediul ședințelor de spiritism.

Cel mai vandalizat mormânt de la Cimitirul Bellu

Este cel mai vandalizat monument din Cimitirul Bellu.  Unii au crezut că acest mormânt ar putea fi impregnat cu puteri paranormale, ceea ce este un nonsens.

Din păcate, vandalizările succesive au dus la dispariția capului scriitoarei.

Nici până astăzi nu se știe ce s-a întâmplat cu capul ei, a declarat pentru Antena 3  Damian Anfile, inspector în cadrul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU) București.