Enigma Bitcoin. „Vânătoarea” după Satoshi Nakamoto, vești de ultima oră

Bitcoin stă la baza industriei de criptomonede, ce valorează azi două trilioane de dolari. Iar Bitcoin este tranzacționat de cele mai mari firme de investiții din lume și este chiar monedă oficială într-o țară.

Cine este creatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto

Dar, în ciuda ascensiunii sale meteorice, un mister profund rămâne: care este adevărata identitate a creatorului său, misteriosul Satoshi Nakamoto?

Mulți au încercat să răspundă la această întrebare, dar până acum toți au eșuat. În octombrie, un documentar HBO a sugerat că un expert canadian în bitcoin, pe nume Peter Todd, ar fi fost devăratul creator al Bitcoin. Singura problemă este că Peter Todd a spus clar că nu e el, iar lumea cripto a ridicat în din umeri.

Așa că, în mod inevitabil, presa și lumea cripto în general a stat cu sufletul la gură când, joi, s-a anunțat că misteriosul creator al Bitcoin urma să-și dezvăluie adevărata identitate, într-o conferință de presă.

Există un interes foarte mare pentru identitatea lui Satoshi Nakamoto, în parte pentru că este considerat un programator revoluționar care a ajutat la dezvoltarea industriei cripto.

Vocea, opiniile și viziunea lui asupra lumii ar fi extrem de influente într-o industrie cu o bază de fani atât de devotați și zeloși.

Dar fascinația provine și din faptul că, în calitate de deținător a peste un milion de bitcoini, Satoshi Nakamoto ar fi multimiliardar.

Și nu în ultimul rând, pentru că prețul monedei Bitcoin este în prezent aproape de maximul istoric.

O conferință de presă dubioasă

Având în vedere toate aceastea, era oarecum neobișnuit ca organizatorul conferinței de presă de joi să se ofere să-i plătească reporterului BBC locul la marea dezvăluire.

Un loc din primul rând ar costa 100 de lire sterline. Pentru încă 50 de lire sterline, reporterul putea pune întrebări nelimitat. Organizatorul, Charles Anderson, l-a încurajat pe reporter să cheltuiască alte 500 de lire sterline în schimbul privilegiului de a-l intervieva pe „Satoshi Nakamoto” pe scenă.

Dar reporterul BBC a refuzat. Așa că Charles Anderson, organizatorul, l-a avertizat că s-ar putea să nu mai găsească loc.

Însă la conferința de presă în care trebuia să apară marea dezvăluire, numărul de locuri goale era mare. Doar circa o duzină de reporteri s-au prezentat la prestigiosul Club Frontline - care a precizat că a oferit doar o încăperea, nu vreo susținere oficială pentru eveniment.

Iar foarte curând s-a dovedit că toți participanții erau extrem de sceptici.

Un pretendent fără dovezi pentru rolul de creator al Bitcoin

După câteva investigații s-a dovedit că atât organizatorul, cât și presupusul Satoshi Nakamoto, erau implicați în lupte juridice complexă pentru acuzațiile de fraudă, legate exact de pretențiile că ar fi „Satoshi”.

Un astfel de început nu promitea nimic bun. Iar lucrurile s-au înrăutățit și mai mult. Charles Anderson l-a invitat pe „Satoshi Nakamoto” să urce pe scenă.

Atunci, un bărbat pe nume Stephen Mollah, care stătuse tăcut tot timpul, s-a apropiat și a declarat hotărât: „Sunt aici să fac o declarație: Da, sunt Satoshi Nakamoto și am creat tehnologia Bitcoin pe Blockchain”.

În ora următoare, reporterii au trecut de la amuzament la iritare, pentru că Stephen Mollah nu a furnizat niciuna dintre dovezile promise pentru afirmațiile sale.

Stephen Mollah a promis că va face „mișcarea Hail-Mary”, adică aceea de a debloca și de a interacționa cu primii Bitcoin creați - un lucru pe care numai Satoshi l-ar putea face.

Dar nu a făcut asta.

Așa că reporterii au plecat nedumeriți și nemulțumiți că au ajuns într-un alt punct mort al vântorii după adevărata identitate a lui Satoshi Nakamoto.

Listă lungă de impostori ce s-au declarat creatorii Bitcoin

Lista celor identificați până acum ca Satoshi Nakamoto, dar care s-au dovedit a nu fi cine pretind, este lungă.

De exemplu, în 2014, un articol din Newsweek pretindea că un anume Dorian Nakamoto, american de origine japoneză care trăiește în California, ar fi adevăratul creator al Bitcoin.

Dar acesta a negat și afirmația Newsweek a fost respinsă.

Un an mai târziu, informaticianul australian Craig Wright a fost indicat ca adevăratul „Satoshi Nakamoto” de reporteri. Dar și acesta a negat, inițial, apoi a susținut că ar fi adevărat că este „Satoshi”, dar nu a reușit, de-a lungul multor ani, să prezinte nicio dovadă.

bitcoin / Sursă: Dušan Zidar | Dreamstime.com

În această primăvară, Înalta Curte din Londra a decis că Craig Wright nu este adevăratul inventator al Bitcoin.

De asemenea, miliardarul pasionat de criptomonede Elon Musk a negat că se află în spatele Bitcoin, după ce un fost angajat al uneia dintre firmele sale, SpaceX, a sugerat asta.

Contează cine a inventat Bitcoin?

Evaluarea actuală a pieței cripto arată că Bitcoin valorează mai mult decât Google. Și pare de neconceput ca despre gigantul tehnologic care joacă un rol atât de important în viața noastră să nu știm nimic, nici cine l-a fondat, nici cine deține o parte considerabilă a companiei.

Dar poate că există un motiv bun pentru ca adevăratul Satoshi nakamoto să păstreze misterul. Acel depozit de Bitcoin l-ar face să aibă o avere estimată la 69 de miliarde de dolari, iar viața și caracterul lui ar fi, fără îndoială, analizate cu atenție, dacă ar fi identificat.

Peter Todd, care a fost numit de documentarul HBO ca fiind „Satoshi”, a declarat că atenția nedorită pe care a primit-o l-a făcut să se teamă pentru siguranța lui.

Mulți din lumea cripto se bucură de faptul că misterul rămâne nerezolvat.

„Nimeni nu știe cine este Satoshi și acesta este un lucru bun”, a scris recent Adam Back, unul dintre dezvoltatorii de bază ai rețelei - și un alt potențial candidat pentru a fi „adevăratul Satoshi” - pe X.

Iar Natalie Brunell, un podcaster despre Bitcoin, consideră că anonimatul lui Satoshi nu este doar deliberat, ci și esențial. „Ascunzându-și adevărata identitate, Satoshi s-a asigurat că Bitcoin nu va avea un lider sau o persoană centrală, a cărei agendă personală ar putea influența protocolul”, a spus ea.

„Acest lucru le permite oamenilor să aibă încredere în Bitcoin ca sistem, mai degrabă decât să-și pună încrederea într-o persoană sau o companie”, a adăugat ea.

Dar Carol Alexander, profesor de finanțe la Universitatea Sussex – care ține prelegeri despre istoria Bitcoin – este mai puțin sigură. Ea spune că circul în jurul adevăratei identități a lui Satoshi Nakamoto distrage atenția de la oamenii care se gândesc serios la modul în care criptomonedele ar putea schimba modul în care funcționează economia.