Enigma aurului lui Nicolae Ceaușescu. Traseul tezaurului României din Anglia

Enigma aurului lui Nicolae Ceaușescu. Traseul tezaurului României din AngliaNicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

România a avut o rezervă impresionantă de aur în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1944, Tezaurul Băncii Naționale a României (BNR) avea peste 231 de tone de aur. Dintre acestea, aproape 191 de tone se aflau în țară, iar peste 40 de tone erau păstrate în străinătate. Până și Nicolae Ceaușescu a trimis cantități mari de aur în Regatul Unit.

În timpul regimului lui Nicolae Ceaușescu, România a continuat să acumuleze și să depoziteze aur la Banca Angliei.

Ce s-a întâmplat cu aurul lui Nicolae Ceaușescu

„Ceaușescu ținea aur la Banca Angliei și a dus în trei rânduri 30 de tone în afara țării, cu un avion specializat în transport de aur, înainte de 1985. (...) Și a dus câte 10 tone pe an în 3 ani”, a declarat Adrian Vasilescu.

Înainte de 1985, Ceaușescu a trimis în trei rânduri câte 10 tone de aur în afara țării. Cu toate acestea, după ce a luat decizia de a plăti în avans datoria externă a României, a fost nevoit să vândă din rezerva de aur a Băncii Naționale a României (BNR).

În 1989, România mai avea în conturi doar aproximativ 20 de tone de aur, însă Nicolae Ceaușescu a reușit să cumpere încă 40 de tone înainte de sfârșitul anului. Astfel, la începutul anilor 1990, țara avea un total de 60 de tone de aur, depozitate în țară.

România avea 240 de tone de aur la finalul celui de-al Doilea Război Mondial

În perioada interbelică, economia românească a cunoscut o creștere semnificativă. După criza din 1929-1933, țara a intrat pe un trend ascendent. „1938 a fost chiar un an de boom economic”, a explicat Vasilescu. În această perioadă, România a reușit să își întărească poziția economică pe plan internațional. Leul era o monedă respectată, care circula pe piețele internaționale. În relațiile economice cu Germania, BNR a reușit să negocieze plăți în aur, ceea ce a contribuit la creșterea rezervelor țării.

România a ajuns să acumuleze 240 de tone de aur, „cea mai mare cantitate de aur existentă la un moment dat în tezaurul BNR din toată istoria României”, a declarat Adrian Vasilescu. O parte din acest aur era depozitată în străinătate, inclusiv la Banca Angliei și la Rezerva Federală din SUA. În timpul războiului, România a avut „vreo 11 tone la FED în SUA, vreo 22 de tone de aur la Banca Angliei”.

Chiar și în timpul bombardamentelor asupra României de către aviația americană și britanică, aurul a rămas în siguranță. „Am terminat războiul cu 240 de tone de aur”, a spus Vasilescu. În 1944, BNR a organizat o operațiune secretă, denumită „Neptun”, pentru a proteja aurul păstrat în țară. Aurul a fost mutat de la București la Mănăstirea Tismana, unde a fost ascuns într-o peșteră.

Cât aur mai are România

După război, însă, rezervele de aur ale României s-au redus drastic. În câțiva ani, din cele 240 de tone, țara a mai rămas cu doar 53 de tone. „Nu am putut folosi aurul acesta mult pe care l-am avut, pentru dezvoltarea României”, a explicat Vasilescu. Deși aurul nu mai este folosit în politica monetară, Vasilescu subliniază că „este important să ai pentru un singur lucru: credibilitatea țării în afara granițelor ei”.

În momentul de față, România are o rezervă totală de 103,7 tone de aur, dintre care 61,2 tone sunt păstrate la Banca Angliei, sub gestionarea BNR.

Totuși, recent, Parlamentul României a adoptat o lege prin care rezerva de aur aflată în afara țării ar trebui repatriată integral, în ciuda obiecțiilor BNR.

Ne puteți urmări și pe Google News