Englezii redescoperă gustul cocktailurilor

În cartierele selecte ale Londrei, tot mai multe baruri discrete şi aranjate cu gust oferă combinaţii rafinate de băuturi pentru cei cu portofele pline.

Amatorii de băuturi din capitala britanică se opresc tot mai des în micile baruri specializate în cocktailuri tari, uneori uşor amărui, cum ar fi "Sidecar", "Manhattan" sau "Apple Jack", exemplifică Reuters. Localurile de acest gen au devenit atât de populare încât, în ultima vreme, reprezintă o afacere înfloritoare pentru care optează tot mai mulţi proprietari de baruri.

"Cred că ştiinţa de a combina băuturile, cultura şi abilităţile cerute de această artă au devenit mult mai evidente şi oamenii au început să o aprecieze", spune Camille Hobby- Limon, proprietarul barului 56 Colebrooke Row, din nordul Londrei.

La modă sunt combinaţiile de alcooluri tari - bourbon, whisky din secară şi gin - preparate după reţete clasice sau într-o tentă modernă. Localuri ca 69 Colebrooke Row sau Callooh Callay şi Lounge Bohemia, din East London, se adresează exclusiv băutorilor "cu discernământ". Barurile sunt liniştite, descurajează aglomeraţia şi au firme discrete.

Clienţii sunt în general oameni de peste 35 de ani, care obişnuiesc să bea "serios", dar care s-au săturat de cluburi aglomerate şi caută o ambianţă mai liniştită. "Puburile şi barurile au ca public-ţintă tinerii de 20 de ani, uitând că sunt oameni de 30, 40 sau chiar de peste 50 de ani care au venituri bune şi cărora le place să iasă în oraş", spune Hobby-Limon.

Calitatea ingredientelor şi servirea ireproşabilă sunt apreciate de unii clienţi şi fac preţul unui cocktail, 10-15 lire sterline, mai uşor de înghiţit, spune Mark Gill, membru al London Cocktail Society.

Barul ECC Chinatown, amplasat pe Gerrard Street, din Soho, nu are nicio firmă în stradă. "Trebuie să munceşti un pic ca sa ajungi aici", spune unul dintre proprietari.

REŢETE DE BARMAN

Cocktail "Toamnă în Normandia"

Reţetă propusă de Nicolas de Soto, barman la ECC Chinatown Se toarnă într-un shaker, în următoarea ordine:

  • 20 ml suc proaspăt de lămîie
  • 20 ml sirop de scorţişoară 50 ml
  • Calvados VSOP Dupont se adaugă gheaţă,
  • se serveşte în pahare coupette, decorat cu o felie de măr pudrat cu scorţişoară

Siropul de scorţişoară se prepară după cum urmează:

  • 1/2 de ceaşcă de zahăr alb
  • 1/2 de ceaşcă de zahăr brun
  • 2 linguri de făină
  • 1/2 de linguriţă de praf de scorţişoară
  • o linguriţă de esenţă de vanilie
  • 1 ceaşcă cu apă
  • Se amestecă zahărul, făina şi scorţişoara într-un vas.
  • Se adaugă esenţa de vanilie şi apa.
  • Se pune pe foc şi amestecă până când compoziţia dă în fiert şi capătă consistenţa unui sirop.
  • Se răceşte 10 minute înainte de servire.