Vara începe în Spania sub semnul coronavirusului, cu reintroducerea măsurilor restrictive pentru aproximativ 200.000 de persoane în Catalunia, în timp ce britanicii savurează, de sâmbătă, berea Guinness, în numele salvării locurilor de muncă.
De partea cealaltă a Atlanticului, Statele Unite sărbătoresc, sâmbătă, o zi națională cu risc ridicat, după ce au înregistrat un nou număr record de infecții cu coronavirus, cu o zi înainte.
De două săptămâni, catalanilor li s-a permis să călătorească în afara provinciei, contagiunea fiind estimată ca sub control, într-una din țările cele mai afectate de pandemia Covid-19 (peste de 28.300 de morți). Dar o revenire localizată a contaminărilor le-a determinat pe autoritățile catalane să revină asupra deciziei relaxării măsurilor.
„Am decis reluarea restricțiilor în zona del Segria (în jurul orașului Lerida, la 150 km est de Barcelona), pe baza datelor care confirmă o creștere foarte semnificativă a numărului de cazuri de contagiune cu virusul SARS-CoV-2” , a declarat președintele Cataloniei, Quim Torra.
De sâmbătă la prânz, intrările și ieșirile în această zonă care are 200.000 de locuitori sunt restricționate, grupurile de peste zece persoane sunt interzise și vizitele la casele de pensionari sunt suspendate.
Cu totul altă atmosferă este în Anglia care face un nou pas-cheie în revenirea sa la normal.
Pub-uri, hoteluri, saloane de cosmetică și frizerie, cinematografe și muzee se redeschid de sâmbătă, o măsură considerată prematură de către unii.
Este „magnific, este ca și cum ai câștiga Premier League”, comentează Andrew Slawinski, în vârstă de 54 de ani, care a gustat prima sa bere Guinness, după trei luni, într-un pub din nordul Londrei.
Milioane de englezi sunt așteptați în pub-uri în acest weekend care promite să fie „istoric”, potrivit unui oficial din sector.
Trebuie să mergem „să mâncăm la un restaurant” pentru a proteja locurile de muncă ale unei întregi „generații marcate de coronavirus”, a încurajat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Rishi Suna. „Trebuie să reînvățăm cum este să ieșim din nou”, a insistat el.
Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au preferat să adopte propriul calendar de ieșire din izolare.
Departe de a fi încă învins în Regatul Unit, virusul care a ucis 44.000 de oameni în țară - cel mai mare număr de decese din Europa - a reisbucnit în Leicester, forțând autoritățile să pună sub restricții o zonă cu aproximativ 600.000 de locuitori.
Organizația Mondială a Sănătății a lansat, vineri, un semnal de alarmă, apelând din nou la țările afectate să se „trezească” în fața amenințării SARS-CoV-2 care „nu va dispărea prin magie”.
Statele Unite au înregistrat 57.683 de noi infecții, vineri, potrivit Universității Johns Hopkins, un nivel record de la începutul pandemiei.
2,8 milioane de americani sunt infectați cu noul coronavirus iar 129.437 și-au pierdut viața.
La nivel mondial ultimul bilanț indică 526.663 de decese. Rusia a anunțat, sîmbătă, că a depășit numărul de 10.000 de morți.
Dar numărul scăzut de decese comparativ cu cel al infecțiilor (peste 670.000 de cazuri) ridică întrebări cu privire la o posibilă subestimare a mortalității.