IEA (Agenția Internațională a Energiei) estimează că până în 2026 energia regenerabilă ar urma să aibă o pondere de 37% din producția totală de electricitate, în creștere cu 7% față de nivelul de 30% raportat anul trecut
Energia regenerabilă va înlocui cărbunele ca sursă principală de producție a electricității. Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a estimat că acest scenariu se va transforma în realitate din 2025.
Energia regenerabilă ar urma să aibă o pondere de 37% din producția totală de electricitate
Potrivit datelor furnizate de IEA, peste doi ani energia regenerabilă ar urma să aibă o pondere de 37% din producția totală de electricitate, în creștere cu 7% față de nivelul de 30% raportat anul trecut. Experții din energie menționează că această creștere se va datora reducerii costurilor pentru energia fotovoltaică.
Totodată, până în 2026 vom asista la o reducere a producției de electricitate prin prelucrarea cărbunelui cu 1,7% anual, ca urmare a faptului că Beijing va reduce folosirea acestui tip de combustibil fosil. De asemenea, se estimează că producția de electricitate a centralelor nucleare va atinge un nou maxim istoric.
Ponderea combustibililor fosili scade cu 8%
O situație pe care o vom întâlni la nivel global. Unul din motive constă în faptul că Franța își va crește considerabil producția după o perioadă nefastă din 2022. Când seceta a pus mari probleme instalațiilor de răcire a reactoarelor. Și Japonia va rentroduce în circuit mai multe centrale nucleare, în timp ce China, India și Coreea de Sud și Europa vor pune în funcțiune noi reactoare.
În următorii doi ani ne putem aștepta la o scădere a ponderii combustibililor fosili cu 8% de la o valoare de 61%, raportată în 2023, la 54%, procent estimat să fie atins în 2026. Va fi pentru prima dată când ponderea combustibililor fosili în producția de energie scade sub pragul de 60% de la începutul publicării datelor statistice din 1971.
Energia regenerabilă va înlocui cărbunele ca sursă principală de producție a electricității
„Sectorul electricității generează în prezent mai multe emisii de CO2 decât orice alt sector al economiei mondiale, așadar este încurajator faptul că creșterea rapidă a energiei regenerabile și expansiunea continuă a energiei nucleare sunt susceptibile să acopere întreaga creștere a cererii globale de electricitate în următorii trei ani,” a declarat directorul IEA, Fatih Birol.
Datele prezentate de Agenția Internațională a Energiei evidențiază că nevoia de electricitate va crește cu o medie de 3,4% în următorii doi ani, asta după ce rimtul de creștere a încetinit în 2023 până la 2,2%. Totodată, se preconizează că emisiile globale de dioxid de carbon se vor diminua în acest an cu 2,4%, după care în 2024, respectiv 2025 vom avea scăderi mai mici.