Emoji, noul limbaj codificat folosit de teroriști, mafioți și dealeri

Porumbei, oameni de zăpadă, fețe zâmbitoare sau cireșe: teroriștii și mafiile își criptează mesajele cu emoticoane.

Pentru majoritatea oamenilor, un emoji este o față zâmbitoare sau o inimă care bate puternic, care însoțesc un text. Pentru criminali, aceste simboluri nevinovate au un sens mult mai funest.

După grafologi, o nouă profesie apare în rândurile serviciilor antitero sau celor ale polițiilor judiciare: interpret de emoji.

Din ce în ce mai mult grupări de teroriști sau de crimă organizată comunică între ele folosind aceste ideograme sau fețe zâmbitoare cu multiple expresii.

De exemplu, un emoticon care indică un duș are cu totul alt sens decât cel transmis de ideogramă. Criptat, el însemnă doborârea unei ținte cu o „ploaie de gloanțe”. În timp ce simbolul unei persoane însoțit de cel al unei mingi de bowling este un ordin pentru a lovi sever pe cineva.

Aceste exemple sunt preluate dintr-un raport publicat de trei agenții de informații americane și au fost dezvăluite de colectivul de hackeri într-un bloc de documente numit „Blue Leaks”, scrie Slate.

Mafia siciliană, precursoarea emoticoanelor

Emoji și emoticoanele nu sunt altceva decât versiunea modernă a celebrelor „pizzini”,  acele mici bile de hârtie cu care șeful mafiei siciliene, Bernardo Provenzano, comunica sub formă de mesaje codate cu alți mafioți.

Astăzi, acești „pizzini” au făcut loc acum mesajelor pline de emoticoane trimise pe WhatsApp sau Telegram, scrie L'Expresso, care a publicat o anchetă cu privire la acest fenomen.

Inimi și porumbei de la ISIS

De la dealeri de droguri  de pe „dark net” și  până la adepții grupării teroriste Stat Islamic (ISIS/Daesh), toate grupurările criminale folosesc acum emojiuri în comunicările lor. Cu toate acestea, fiecare bandă are propriul cod.

În rândul teroriștilor grupării Stat Islamic, o inimă însoțită de un porumbel reprezintă martiriul.

În rândul traficanților de persoane, simbolul coroanei este utilizat pentru a confirma că victima se află în custodia bandelor sau la domiciliul unui traficant. Numărul de trandafiri trimiși într-un mesaj reprezintă prețul pe care trebuie să-l plătească victima.

În rândul bandelor criminale, emojiul unui bărbat care aleargă asociat cu cel al unui cuțit sau foarfece reprezintă ordinul de a înjunghia pe cineva, în timp ce cel al unui ofițer de poliție cu pistol invită la uciderea unui agent.

Suprematiștii albi folosesc și ei emoji, deseori pentru a camufla referințe naziste : simbolul ușii înseamnă „Heil Hitler” deoarece este interpretat ca două H, în timp ce două fulgere reprezintă SS, sinistra organizație paramilitară Schutzstaffel.

Broccoli sunt marijuana, omul de zăpadă e matamfetamina

Fără îndoială, apreciază experții, cea mai creativă utilizare a emoji-urilor aparține traficanților de droguri. Broccoli și copaci sunt folosiți pentru a comanda marijuana, omul de zăpadă simbolizează metamfetamina, iar peștii-balon simbolizează cocaina.

Emoji-uri precum bila de biliard neagră cu numărul opt sau rucsacul sunt folosite pentru a indica greutatea drogului care urmează a fi cumpărat.

Cu toate acestea, emoji-urile sunt uneori dificil de interpretat. Imaginea pilulei, de exemplu, are multiple interpretări: dealerii o folosesc pentru a vinde droguri, teroriștii pentru a discuta despre otrăvuri iar suprematiștii albi pentru a identifica un inamic al ideologiei lor sau pentru a recruta alte persoane în orgganizațiile lor (pilulă roșie sau pilulă neagră).