Președintele Franței, Emmanuel Macron, a primit o mulțime de critici după ce a declarat că țara sa nu își va folosi armamentul nuclear pentru a răspunde unui eventual atac nuclear în Ucraina.
Franța nu își va folosi armele nucleare în Ucraina sau Europa de Est
Aceste declarații ale președintelui, din care se înțelege că Franța nu ar răspunde nuclear unui atac rus în Ucraina sau în regiunea Europei de Est, nu sunt de natură să ofere asigurări unor state membre NATO ca Polonia, România sau Slovacia. Mai mult decât atât, Franța este singura putere nucleară din Uniunea Europeană, iar articolul cinci al Tratatului NATO spune că statele membre trebuie să apere o țară membră atacată.
Putin a insistat, luna trecută, ideea declanșării unui război nuclear. De asemenea, el a amenințat că va folosi „toate resursele” pe care le are la dispoziție pentru a învinge forțele Kievului. Și SUA a adoptat o politică vagă în ceea ce privește modalitatea de răspuns în cazul unui atac nuclear al Rusiei în Ucraina.
În acest context, adjunctul directorului cercului de reflecție, Foundation for Strategic Research, Bruno Tertrais, pune în discuție decizia „curioasă” a lui Macron de a preciza limitele doctrinei nucleare franceze. Așadar, Tertrais susține că „În opinia mea, răspunsul corect ar fi trebuit să fie: nu mă bag în acest joc și, oricum, Putin trebuie să fie conștient că are să piardă”.
Ce a declarat Emmanuel Macron în timpul interviului
Atunci când a fost întrebat de jurnalista de la France2 dacă Franța s-ar abține să folosească bombe nucleare în răspuns la un atac nuclear al Rusiei pe teritoriul Ucrainei, Macron a răspuns că „evident” că nu. „Când l-am auzit, aproape că am căzut de pe scaun”, declară vicepreşedintele Comitetului Forţelor Armate din cadrul Adunării Naţionale, Jean-Louis Thiériot.
Macron nu a făcut declarații despre un eventual răspuns convențional al Franței, în cazul unui atac nuclear rus. În același timp, G7 a amenințat, luni, 10 octombrie, Rusia, printr-un comunicat, că va avea parte de „consecințe grave” în cazul unui atac nuclear în Ucraina. Așadar, declarațiile lui Macron riscă să submineze și mai mult poziția Franței care sprijină o autonomie strategică și o Uniune Europeană care să se apere singură şi care să nu se bazeze doar pe SUA pentru apărare, scrie Politico.