Premieră la alegerile europarlamentare. Propunere fără precedent a lui Macron

Președintele francez, Emmanuel Macron doreşte ca alegătorii din UE să obțină două voturi în alegerile europene - unul pentru un deputat european din circumscripția electorală națională sau regională și unul pentru o listă transnațională de candidați de pe întreg continentul.

Libertatea de circulație nu numai că oferă cetățenilor UE dreptul de a locui și de a lucra oriunde în bloc, dar le permite să participe la alegerile europene în orice țară membră, dar trebuie respectate anumite condiţii, cum ar fi cerințele de rezidență, potrivit politico.eu

Doar patru deputați în Parlamentul European în prezent au fost aleși la adunare în afara țării lor, însă acest număr este probabil să crească.

Cel puțin 20 de candidați se află în afara țărilor lor de origine în luna mai la alegerile europarlaamentare.

Care sunt cei patru candidaţi

 

Sandro Gozi - un fost secretar italian pentru afacerile europene în guvernul lui Matteo Renzi - și Chrysoula Zacharopoulou, un medic franco-grec, s-a alăturat campaniei electorale pe lista candidaților de la Macron's La République en Marche (LREM).

Zacharopoulou, care lucrează ca medic ginecolog și chirurg în Franța, a declarat după un recent concurs LREM la Paris că, atunci când tratează oamenii, "mă văd ca doctor, nu mă văd niciodată ca pe o persoană cu un accent străin. Sunt credibil "

Gozi, a spus: "Uneori, cu exemple mici, putem face mari schimbări, dar avem nevoie de femei și de bărbați care pot reprezenta această schimbare și cred că reprezentăm această schimbare fundamentală. Nu vom avea niciodată o adevărată democrație europeană dacă nu avem mișcări transnaționale, dacă nu mergem dincolo de frontiere ".

Ugo Lopez din En Marche se află pe lista pentru Ciudadanos din Spania.

Francezul Nicolas Barnier - fiul șef Brexit negociator al UE Michel - va fi pe lista de candidate a MR liberale din Belgia, partidul de prim-ministru, Charles Michel.

"Am constatat că această inovație este modernă și perfect conformă cu esența a ceea ce este vorba despre alegerile europene", a declarat Gozi.

Barnier junior nu este singurul candidat străin pe o listă belgiană. Neelie Kroes, fostă comisar european din Țările de Jos, a fost adusă în campania electorală europeană de către Open Flemish Liberals and Democrats (Open VLD).

Kroes a declarat că partidul său din Olanda - partidul liberal VVD al primului ministru Mark Rutte a spus că a fost abordată de liderul Open VLD, Guy Verhofstadt, "un politician foarte respectat, pe care l-am experimentat de mult timp în timpul meu la Bruxelles și care știe ce este în politică și în Europa".

Fostul ministru grec de finanțe, Yanis Varoufakis, se află în Germania, în țara a cărei guvernare se întâlnea frecvent în timpul crizei datoriilor din Grecia.

Declarația "Democrația în Europa" a lui Varoufakis 2025 (DiEM25) nu are un impact prea mare în sondajele de opinie, deci este puțin probabil să câștige un loc.

Într-o declarație trimisă prin e-mail, Varoufakis a declarat că se află pe o listă germană pentru a "simboliza că nu există niciun conflict între nord și sud, greci și germani, că singura ciocnire există, este între politicile progresive și cele autoritare, pretutindeni."

"Alegerile pentru Parlamentul European reprezintă o ocazie unică de a face campanie în întreaga Europă cu un singur manifest pentru Europa pe care o dorim", a spus Varoufakis.

Iurie Leancă. Ceea ce face ca candidatura sa să fie neobișnuită este cariera lui politică îndelungată în afara UE.

Leancă, care este în calitate de candidat la partidul PRO Romania al fostului prim-ministru Victor Ponta, este însuși ex-prim-ministru, fiind liderul Republicii Moldova în perioada 2013-2015. Ca mulți moldoveni deține cetățenia română.

Leancă a declarat că "cea mai mare provocare" a lui este "asigurarea extinderii UE spre est".

El a adăugat: "Din păcate, încă suntem vecini și nu candidați. Când am primit o propunere de la un bun prieten" - Ponta - "să mă înscriu în listă, am acceptat imediat".

El a spus că speră că țara sa de naștere ar putea într-o bună zi să-și aleagă proprii deputați europeni. Moldova și România "împărtășesc aceeași cultură, aceeași limbă, aceeași istorie. Și sper că și noi împărtășim același viitor”, a spus Leancă