Război în Israel. Două state, colonii, terorism. Care este poziția oficială a Franței

Război în Israel. Două state, colonii, terorism. Care este poziția oficială a FranțeiEmmanuel Macron / Sursa Foto: Twitter/X

În timpul călătoriei sale de câteva ore în Israel, Emmanuel Macron va reaminti fundamentele poziției franceze față de războiul dintre Israel și Palestina.

Emmanuel Macron, în Isreal.   "Ce s-a întâmplat nu va fi uitat niciodată cu siguranță și vom fi acolo, astăzi, mâine și poimâine, susținând pacea și stabilitatea".

Ajuns la Tel Aviv în această dimineață, marți, 24 octombrie, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu omologul său israelian, Isaac Herzog, la Ierusalim, asigurându-l personal de sprijinul pe care l-a acordat întotdeauna statului israelian de la raidurile ucigaşe ale Hamas.

Deşi președintele francez a mers la un moment nepotrivit la aliatul său, va dori să transmită anumite mesaje: pe lângă "solidaritatea fără ambiguitate" a Franței, șeful statului va pleda pentru un "armistiu umanitar" și pentru relansarea unui "adevărat proces de pace", potrivit Palatulu Elysée. Pe scurt, Emmanuel Macron va aminti fundamentele poziției franceze față de conflictul israelo-palestinian, scrie lefigaro.fr.

 Franța, prietenă a israelienilor și a palestinienilor

 "Franța are legături istorice, culturale și umane puternice cu Israelul", arată Quai d’Orsay într-un document publicat în octombrie 2022. De fapt, Franța a fost una dintre primele țări care a recunoscut noul stat și a stabilit relații diplomatice cu acesta, prin președintele Vincent Auriol, în 1949. De mai bine de 70 de ani, "ea a apărat dreptul Israelului de a exista și de a trăi în siguranță, precum și calitatea sa de membru deplin în comunitatea națiunilor suverane".

Emmanuel Macron, în vizită în Israel

Dar "Franța este și prietena palestinienilor", subliniază Ministerul Afacerilor Externe. În acest sens, țara a dorit să reafirme drepturile poporului palestinian, de exemplu prin votul în favoarea recunoașterii Organizației pentru Eliberarea Palestinei în cadrul ONU ca membru observator. Sau exprimând pentru prima dată, prin François Mitterrand în Knesset în 1982, obiectivul creării unui stat palestinian. De asemenea, Franța a instalat un ambasador în Palestina și a votat în favoarea ridicării drapelului palestinian la ONU în septembrie 2015.

 Soluția cu două state. Vizita lui Emmanuel Macron în Israel

 În conflictul global dintre Israel și Palestina, Franța solicită "respectarea dreptului internațional" și "promovează o soluție cu două state", în conformitate cu Rezoluția 181 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. În această perspectivă, Palatul Elysée a arătat luni că Emmanuel Macron va solicita, în timpul călătoriei sale în statul ebraic, reluarea unui "proces real de pace" pentru crearea unui stat palestinian, alături de cel al Israelului.

Război în Israel, ziua 18

Război în Israel, Sursa foto: Twitter

Împreună cu partenerii săi europeni, Franța a definit câțiva parametri care trebuie să guverneze soluționarea conflictului și în special granițele bazate pe liniile din 4 iunie 1967 cu schimburi convenite de teritorii echivalente și un aranjament care face din Ierusalim capitala celor două state.

 Opoziție față de coloniile din Cisiordania

 În acest context, înfiinţarea coloniilor israeliene în Cisiordania şi Ierusalimul de Est "constituie o însuşire ilegală de teritoriu care ar trebui să fie subiectul negocierilor de pace între părţi", precizează Quai d'Orsay. Conform celei de-a patra Convenții de la Geneva și mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, colonizarea este de fapt considerată ilegală. De fapt, Franța condamnă în mod regulat politica israeliană de colonizare.

În martie, șase țări europene, inclusiv Franța, și-au repetat opoziția față de "extinderea colonizării" de către Israel, într-un comunicat de presă într-un format fără precedent. Cancelariile acestor țări au condamnat apoi "violența fără discernământ a coloniștilor israelieni împotriva civililor palestinieni" şi în acelaşi timp "au condamnat ferm atacurile teroriste care au cauzat moartea cetățenilor israelieni".

 Franța condamnă toate actele de violență și terorism

 De la începutul conflictului israeliano-palestinian, Franța "a militat pentru stabilitatea regiunii", potrivit Quai d’Orsay. Prin urmare, nu poate decât să condamne, "cu cea mai mare fermitate", "toate actele de violență și terorism". În acest sens, ea a denunțat atacul terorist al Hamas, în ciuda ambiguității anumitor personalități politice, în special din partea La France insoumise. Și amintește că este neclintit "atașată securităţii Israelului, care rămâne un principiu cardinal al politicii sale în regiune".

Macron va pleda pentru un armistițiu umanitar

Dar Franța recomandă și "respectarea riguroasă a principiilor necesității și proporționalității în utilizarea forței". Din acest motiv, Emmanuel Macron va pleda, în timpul călătoriei sale în Israel, pentru un "armistiţiu umanitar” care "ar putea duce la o încetare a focului", potrivit Palatului Elysée. Dar și pentru "apărarea populațiilor civile" din fâșia Gaza. (Traducerea-Rador)