Emmanuel Macron nu și-a pierdut orice speranță de a ajuta la depășirea crizei politice și financiare în care este cufundat Libanul. După diverse încercări care au rămas fără prea mare efect până în prezent, intenționează să-și recapete inițiativa pe acest subiect. „Problema Libanului este să rezolvăm problemele oamenilor și să-i dăm la o parte pe cei care nu știu cum să o facă”, a spus el la întoarcerea din Iordania într-un interviu pentru Le Monde, Wall Street Journal și cotidianul Libanez An-Nahar, miercuri 21 decembrie. „Strategia este că ai nevoie de oameni cinstiți, gata să spună: „destructurăm clanurile și ele nu vor mai căpușa țara. Trebuie să schimbăm conducerea acestei țări”, a continuat președintele.
Șeful statului intenționase inițial să meargă în Liban la militarii francezi ai Forței Interimare ONU în Liban, pentru a sărbători cu ei Crăciunul, dar a preferat să meargă la bordul portavionului Charles-de-Gaulle, plasat în largul Egiptului, în Marea Roșie. „Situația de indecizie libaneză înseamnă și că nu este cel mai bun moment pentru a merge acolo, iar rolul Franței nu este să înlocuiască forțele politice libaneze”, s-a justificat el, amintind că blocajul persistă în privința alegerii unui nou președinte care să-l înlocuiască pe generalul Michel Aoun. „Ceea ce mă interesează sunt bărbații și femeile libaneze, nu cei care trăiesc pe spatele lor. Întrebarea este: are clanul care trăiește pe seama Libanului curajul să se schimbe?“, se întreabă el, dând de înțeles că răspunsul este negativ.
„Libanul îmi este drag”
Președintele francez, însă, nu vrea să abandoneze Libanul destinului său trist. „Libanul îmi este drag”, a spus el. Sarcina promite să fie din nou dificilă, Emmanuel Macron promițând că „va încerca să conceapă un plan, să-l ajute pe premierul Najib Mikati, care încă încearcă să facă maxim din ceea ce poate face, să nu cedeze în fața celor care s-au îmbogățit în ultimii ani și care ar vrea să rămână /la butoane/ și care șantajează, și să avem /în Liban/ un președinte și un prim-ministru cinstit”.
„Din păcate, văd o mulțime de tineri plecând, triști, descurajați. Aș visa că ar putea să rămână, așa că răspunsul meu este să încerc să ajut la apariția unei soluții politice alternative, dar făcând proiecte concrete”.
Pentru aceasta, șeful statului nu exclude organizarea unei conferințe regionale pentru a încerca ieșirea din impas, oarecum pe modelul celei desfășurate miercuri, pe malul iordanian al Mării Moarte, pe tema Irakului. „Am fost convins de la început că problemele libaneze, siriene și nu numai pot fi rezolvate doar dacă găsim un cadru de discuție care să includă Iranul, având în vedere influența sa în regiune”, observă Macron. „Hezbollah este acolo și clandestin, din punct de vedere al securității, și din punct de vedere oficial și ales. Ei /Hezbollah/ sunt acolo, profitând de incapacitatea sistemului, a aparatului politic și a noastră, a tuturor de a rezolva problema oamenilor”.
De altfel, șeful statului francez consideră că reangajarea Arabiei Saudite în Liban rămâne timidă, în acest stadiu: „Au arătat-o în ultimele săptămâni prin primirea primului ministru și prin începerea finanțării, dar asta nu este destul. Riadul s-a retras pentru a protesta împotriva influenței excesive a Hezbollah-ului și a Iranului în țară, potrivit lemonde.fr
În ceea ce privește Irakul, președintele francez este conștient de dificultățile acestui gen de conferințe: „Regiunea se uită cu mari resentimente la occidentali după ce s-a întâmplat în Irak și Afganistan, și de aceea ne spun: „Nu aveți o lecție pe care să ne-o predați. /Libanul/ a fost una dintre țările care a fost un pol de stabilitate și căreia i-ați schimbat conducerea și nu a fost găsit mai bine, au fost lăsați doar iranienii să metastazeze, deci este responsabilitatea noastră să reducem această metastază”.
(Traducerea Rador)