Emmanuel Macron, de Ziua Franței: „Suntem îngrijorați, repornește din nou”

France 24. Într-un interviu televizat, marți după amiază, șeful statului a afirmat că dorește să facă obligatorie purtarea măștii în locurile publice închise și a anunțat mai multe măsuri pentru tineri pentru a limita șomajul în masă care este așteptat din toamnă.

Purtarea măștii, lupta contra șomajului tinerilor, reforma pensiilor, lupta contra încălzirii climatice, plan de relansare: Emmanuel Macron a trecut în revistă numeroase subiecte și a făcut mai multe anunțuri, marți, 14 iulie, într-un interviu televizat realizat cu ocazia Zilei naționale.

Purtarea obligatorie a măștii în locurile publice închise

„O facem în transportul în comun, merge foarte bine, dar e cam neregulat în locurile publice închise (…) înseamnă că trebuie ca lucrurile să se organizeze”, a subliniat șeful statului, care a “recomandat tuturor concetățenilor să poarte masca la maximum când sunt afară și, cu atât mai mult, când sunt într-un loc închis”.

„Astăzi suntem îngrijorați”, a subliniat el, avertizând că „sunt indicii că se accelerează din nou, avem semne că repornește puțin”, de exemplu rata răspândirii pe persoană infectată a trecut recent ușor peste 1 (o persoană infectată contaminează o altă persoană, deci epidemia crește). Reamintind că „cea mai bună prevenție sunt gesturile barieră”, Emmanuel Macron a spus că „dorește ca săptămânile următoare masca să devină obligatorie în locurile publice închise (…) de exemplu de la 1 august”.

O reîncepere a anului școlar „cvasi-normală”

Reînceperea anului școlar în septembrie pentru cele 12 milioane de elevi francezi va fi „cât mai normală posibil”, a insistat președintele, dar „evident”, a precizat el, dacă va fi o accelerare (a virusului) în luna august, vom fi nevoiți să regândim acest început de an școlar. Nu asta doresc, dacă facem lucrurile bine vom avea un început de an școlar puțin diferit, și mai exigent”.

Ministerul Educației a publicat pe 10 iulie o circulară pentru a reglementa începutul anului școlar, care se va face în aceleași condiții sanitare precum cele aplicate la finalul anului școlar.

“Toți elevii sunt primiți pe timpul orelor de clasă”, precizează circulara. “Gesturi barieră, igiena mâinilor, purtarea măștii pentru adulți și elevii de peste 11 ani când regulile de distanțare nu pot fi respectate în spațiile închise ca și în transportul școlar, curățenia și aerisirea localurilor”, se arată în detaliu.

Șomaj: sisteme destinate tinerilor

Guvernul va crea un “sistem excepțional de scutire de taxe pentru tineri”, destinat în special favorizării angajării de salariați “slab calificați, până la 1,6 Smic /salaire minimum interprofessionnel de croissance/”, a anunțat Emmanuel Macron.

Acest sistem, destinat să facă din tineret “prioritatea acestei relansări”, este “excepțional deoarece va dura unu până la doi ani, va fi evaluat”, a precizat președintele Republicii, care a mai anunțat crearea a 200.000 de locuri pentru pregătire calificată superioară ca să permită tinerilor să-și continue studiile și crearea a 300.000 de proiecte și contracte de inserție pentru tineri departe de locurile de muncă.

„Cel puțin 100 de miliarde” de euro pentru planul de relansare

Planul de relansare a economiei franceze va reprezenta "cel puțin 100 de miliarde de euro", în plus față de cele 460 de miliarde deja angajate în măsuri sectoriale și de sprijinire a economiei de la începutul epidemiei, a anunțat Emmanuel Macron.

“Alocăm prin acest plan de relansare, în plus față de banii alocați deja, cel puțin 100 de miliarde pentru a o relansare industrială, ecologică, locală, culturală și educativă. Sunt convins că se poate construi o țară diferită față de cea de acum zece ani”, a afirmat președintele Republicii.

Emmanuel Macron a exclus în schimb să finanțeze explozia cheltuielilor publice printr-o creștere de impozite. “Există o traiectorie fiscală care a fost decisă, votată de reprezentanții naționali, este cea care va fi respectată”, a afirmat el, adăugând că “nu se rezolvă o criză ca asta crescând impozitele”.

Reforma pensiilor

Șeful statului și-a confirmat intenția de a repune “în lucru” foarte contestata reformă a pensiilor până la sfârșitul mandatului său de cinci ani. Noul prim-ministru, Jean Castex, îi va reuni pe partenerii sociali vineri pentru „a discuta deschis totul”, a spus el, susținând o reforma pe care o consideră „justă”.

„Trebuie poate să dăm ceva mai mult timp, să ne punem de acord mai bine, trebuie s-o repunem în lucru”, a afirmat el despre o reformă contestată timp de mai multe săptămâni iarna trecută și pe care partenerii sociali ezită să o reia.

Lupta contra încălzirii climatice

Emmanuel Macron a afirmat că vrea să înscrie “cât mai repede posibil” lupta contra încălzirii climatice în Constituție, cerere formulată de Convenția cetățenească pentru climă și pentru care el este în favoarea organizării unui referendum. Dar, a precizat el, “trebuie mai întâi să existe un vot dat în Adunarea Națională și apoi în Senat în termeni conformi (…). În acel moment, poate fi un congres sau un referendum”.

Președintele Republicii a anunțat de asemenea mai multe proiecte care urmăresc să reducă amprenta de carbon a Franței. El dorește în special “să redezvolte masiv” transportul feroviar de mărfuri, trenurile de noapte și liniile mici.

El a mai afirmat că vrea să lanseze “un mare program de renovare” energetică, destinat școlilor și caselor de bătrâni într-o primă etapă, în cadrul planului de relansare economică. “Trebuie să intrăm, și acest plan de relansare reprezintă o oportunitate, în construcția unui model care este în același timp ecologic, industrial și de mediu”, a declarat el. (Rador)