Într-un interviu acordat revistei "Le Point", șeful statului a spus că speră să-l primească pe omologul său Abdelmajid Tebboune în Franța în 2023.
Efortul memoriei dintre Paris și Alger nu va trece printr-o mea culpa. Emmanuel Macron consideră că nu "trebuie să ceară iertare" Algeriei pentru colonizare. Cu toate acestea, el speră să-l primească pe omologul său Abdelmajid Tebboune în Franța în 2023 pentru a continua reconcilierea dintre cele două țări.
"Nu trebuie să-mi cer iertare, nu asta este ideea, cuvântul ar rupe toate legăturile", explică el într-un interviu acordat scriitorului algerian Kamel Daoud în săptămânalul "Le Point", publicat miercuri seara. "Cel mai rău ar fi să conchidem: 'Ne cerem scuze și fiecare merge pe drumul său' ". "Munca memoriei și istoriei nu este un o reglare a tuturor conturilor". "Dimpotrivă, ea presupune faptul că există ceva incalificabil, ceva de neînțeles, ceva greu de determinat, ceva de neiertat", subliniază el.
Afirmații surprinzătoare făcute de președintele Franței, Emmanuel Macron
Problema scuzelor se află în centrul relației bilaterale și al tensiunilor recurente dintre cele două țări. În 2020, Algeria a primit un raport "proaspăt" al istoricului francez Benjamin Stora, care susținea o serie de gesturi pentru a încerca să reconcilieze cele două țări, excluzând "căința" și "scuzele".
"Sper că președintele Tebboune va putea veni în Franța în 2023", a spus Emmanuel Macron, pentru a continua "o muncă de prietenie fără precedent (…)" după vizita pe care el însuși a făcut-o în Algeria în august 2022. Întrebat despre posibilitatea unei ceremonii de meditație a președintelui algerian la mormintele membrilor suitei lui Abdelkader, eroi ai rezistenței la colonizarea franceză, înmormântați la Amboise, Macron a estimat că va fi "un moment foarte frumos și foarte puternic" și pe care "și l-a dorit". "Cred că acest lucru va avea sens în istoria poporului algerian. Pentru poporul francez, va fi o oportunitate de a înțelege realități adesea ascunse".
Călătoria președintelui Macron la Alger din august a restabilit relația bilaterală după o criză legată de comentariile pe care le făcuse în octombrie 2021. Șeful statului a reproșat atunci "sistemului politico-militar algerian" că navighează pe "renta memorială" și s-a întrebat cu privire la existența unei națiuni algeriene înainte de colonizare. "Poate fi o sentință stângace care ar fi putut răni", admite Emmanuel Macron. Dar "aceste momente de tensiune ne învață" că "trebuie să știi să întinzi mâna".
Emmanuel Macron solicită, de asemenea, "calmarea" tensiunilor dintre Algeria și Maroc, cele două puteri rivale din regiune. El spune că nu crede într-un război între acești vecini, remarcând totodată "speculații ale unora, fantezii ale altora și chiar voința de război a unora". Algeria a rupt relațiile diplomatice cu Marocul în august 2021, acuzând Rabatul de "acte ostile". O decizie "complet nejustificată", potrivit Rabatului.
sursa: RADOR / www.20minutes.fr