Emiratele Arabe, viitoare putere nucleară

Emiratele Arabe, viitoare putere nucleară

Emiratele Arabe Unite (EAU) pot deveni primul stat arab care deţine capacitate nucleară, iar exemplul ar putea fi urmat şi de alte state, scrie "The Guardian".

Statul din Golful Persic a anunţat că programul nuclear pe care îl va dezvolta este destinat producerii de energie şi nu pentru obţinerea unei arme atomice. Ambasada Emiratelor Arabe Unite de la Washington a precizat ieri că secretarul de stat american, Condoleezza Rice, va semna un pact de cooperare nucleară cu omologul său din EAU, Şeicul Abdullah bin Zayid al-Nahyan, la sediul departamentului de stat.

Pactul a fost amânat datorită protestelor membrilor Congresului care susţineau că acesta va accelera proliferarea nuclearo şi va mări instabilitatea în regiune. Semnarea acordului va fi una dintre ultimele acţiuni ale administraţiei Bush.

Ţările arabe care vor dispune de reactoare nucleare în următoriul deceniu va însemna acumularea materialelor nucleare în regiune. O estimare arată că acesta va fi suficient pentru construcţia a peste 1,000 de bombe nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Argumente pro şi contra

Israelul este singura ţară din Orientul Mijlociu care este capabilă să folosească arme nucleare, deşi refuză public să confirme acest lucru. Iranul este suspectat de Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări că încearcă să obţină arma nucleară, însă insistă că programul său nuclear are ca singur scop producerea de energie.

Membrii republicani ai Congresului au avertizat că tehnologia nucleară poate fi furată din Emirate de către Iran. Ileana Ros-Lehtinen, reprezentantul republican în comitetul pentru afaceri externe, a introdus o prevede legală pentru a amâna pactul, însă Sean McCormack, purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, a susţinut că pactul va ajuta la contracararea proliferării.

Condiţii stricte

Acordul a fost propus doar după ce UAE au acceptat condiţiile impuse, printre care şi semnarea unui protocol care va permite inspecţii neîngrădite ale agenţiei nucleare a ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. De asemenea, Emiratele a fost de acord să importe combustibil nuclear în dauna construirii unei instalaţii de îmbogăţire a uraniului, care ar face posibilă tranziţia între utilizarea civilă şi cea militară.

  • Emiratele Arabe Unite speră să pună în funcţiune un reactor nuclear până în anul 2017. Companiile americane, britanice sau franceze se vor întrece pentru obţinerea contractului.