Hurezeanu a precizat ca ar fi vorba de o intrare graduală a României în spațiul de liberă circulație, întâi cu aeroporturile. „Probabil la summitul din iunie se va anunța și o primă intrare în Schengen, cu aeroporturile. Se mai opune domnul Rutte?! Nicăieri nu e pace, nu domnește armonia și nu e bătaie de flori la șosea. Nicăieri! Limbajul e dur, politicenii se războiesc, dar există un plafon de autolimitare, care nu transformă scena politică, oricât de tensionată, într-un război intern permanent, care nu are efecte deloc pozitive pentru majoritatea cetățenilor țării”, a declarat Emil Hurezeanu.

În decembrie 2018, președintele Comisiei Europene, Jean Claud-Juncker, al cărui mandat expiră anul acesta, considera că sunt șanse ca România să intre în Schengen cât de curând.

”Rămân convins că înainte de finalul mandatului acestei Comisii Europene (jumătatea anului 2019 – n.red.) vom fi primit România ca membru Schengen. Mai sunt eforturi de depus, dar vom obține acest rezultat”, a declarat la acea vreme Jean-Claude Juncker, în conferința de presă comună, de la Bruxelles, cu premierul Viorica Dăncilă și comisarul european Corina Crețu.