Emil Constantinescu, între cheia victoriei și capitularea în fața sistemului

Emil Constantinescu, între cheia victoriei și capitularea în fața sistemului Sursa Foto: EVZ

Emil Constantinescu s-a născut la 19 noiembrie 1939, la Bender (Tighina), în România interbelică, actualmente, Republica separatistă Transnistreană. A copilărit în Argeș și a devenit licențiat și doctor în Geologie, fiind cadru universitar la Universitatea din București, al cărei rector a devenit la maturitate.

Emil Constantinescu, președinte în perioada 1996 - 2000. Cândva fusese făcută o prezicere că un român născut în Basarabia va uni neamul românesc. Iar toate privirile s-au îndreptat spre el. În acea perioadă, Grupul Ilașcu era după gratii iar forțele de dreapta. Învinse în 1992, când Emil Constantinescu pierduse alegerile în fața lui Ion Iliescu. A început lupta pentru momentul victoriei CDR în 1996.

Având o agendă pro-europeană, pro-Basarabia și Bucovina, pro-NATO, Emil Constantinescu și CDR au câștigat în 1996. Dar au început să gafeze. Nu au mai scos o vorbă despre Grupul Ilașcu, au încheiat tratatul dezastruos cu Ucraina din 1997, au ratat summitul de la Madrid din 1997.

Au permis aviației NATO să folosească spațiul aerian românesc în războiul din Iugoslavia din 1999. Provocând proteste ale societății civile care simpatiza cu fosta Iugoslavie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Emil Constantinescu și premierii săi: Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu nu au reușit să gestioneze situația economică. Radu Vasile fiind practic demis după mineriadele lui Cozma din iarna-primăvara lui 1999.

Emil Constantinescu, primul președinte de dreapta

El avea în spatele lui elita supraviețuitoare a pușcăriilor staliniste, inclusiv pe Seniorul Corneliu Coposu, urmașul și moștenitorul politic al lui Iuliu Maniu.

Mineriadele au arătat că sistemul energetic și industrial au ajuns în colaps prin privatizări succesive și dezastruoase în timp ce România trăia exclusiv pe datorii, iar FMI punea condiții peste condiții.

Abia în anul 2000 a început serios drumul spre Uniunea Europeană prin pactul tuturor forțelor politice și a doua strategie de la Snagov.

Emil Constantinescu, fost președinte

Emil Constantinescu a câștigat alegerile din 1996. foto: arhivă EVZ

A fost stropit cu cerneală la alegerile prezidențiale din 2000 și a declarat că „se simte învins de fosta Securitate”.

Deși relația cu Ion Iliescu nu a fost prea bună, ulterior PSD a aprobat funcționarea Institutului de Studii și Cercetări Avansate privind Cultura și Civilizația Levantului pe care Emil Constantinescu îl conduce în prezent.

Guvernarea a demonstrat că Dreapta românească este departe de a fi unită și că PSD va încerca să se infiltreze pe ambele părți ale eșichierului politic împlinind profeția Seniorului Coposu care nu ar fi dorit să vadă peste 20-25 de ani (în 1990 afirma asta), PSD peste tot în politica românească..