Emil Boc îşi asumă legea educaţiei: "E o procedură tăioasă şi am pus în joc guvernul"

Emil Boc îşi asumă legea educaţiei: "E o procedură tăioasă şi am pus în joc guvernul"

Premierul Emil Boc a anunţat, în această seară, că Executivul îşi va asuma răspunderea pe legea educaţiei, în forma adoptată de Camera Deputaţilor. "Am recurs la această procedură tăioasă şi am pus în joc guvernul", a spus Boc. Opoziţia a ameninţat la rândul ei că dacă guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea educaţiei, atunci va depune moţiune de cenzură.

Emil Boc a argumentat asumarea răspunderii pe legea educaţiei prin faptul că actul normativ este blocat în Senat, în comisia pentru învăţământ de cinci luni. "În 17 martie am decis promovarea proiectului. Au existat dezbateri pe toate palierele. Din mai, proiectul este blocat la Senat. În aceste condiţii am luat decizia asumării. Orice zi care trece înseamnă afectarea şansei oricărui tânăr din România", a spus Boc. Ecaterina Andronescu (PSD): "Am lucrat de am căpiat la legea asta" Parlamentarii opoziţiei însă se arată revoltaţi de intenţia guvernului de a-şi asuma răspunderea pe legea educaţiei, în condiţiile în care prin acest demers sunt anulate practic ultimele cinci luni de dezbateri din Senat. "Am lucrat de am căpiat la legea asta. Eu, personal, nu mai înţeleg nimic. Am senzaţia unei bătăi de joc care nu a existat niciodată. Niciodată. Omeneşte vă spun. Am muncit anul trecut de am căpiat ca să facem o lege. Şi-a asumat-o guvernul, a rejectat-o Curtea Constituţională pentru procedura de asumare şi acuma guvernul, după ce curtea a spus o dată "nu" pentru că o lege de importanţa acesteia nu se poate asuma, vine iar cu asumarea. Aceasta după ce noi aici am mai lucrat luni de zile", şi-a exprimat nemulţumirea Ecaterina Andronescu, senator PSD, vicepreşedinte al Comisie de învăţământ din Senat.  Hărdău (PDL): "Am păreri diferite, dar sunt alături de guvern" Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, PDL-istul Mihail Hărdău, a declarat la rândul său astăzi că, în acest context, senatorii au sistat discuţiile pe acest proiect. "Noi nu mai lucrăm în comisie pe Legea Educaţiei, este fără sens să continuăm discutarea acestei legi. Aşteptăm paşii următori pe care îi va întreprinde guvernul. Chiar dacă am păreri diferite, din punct de vedere politic sunt alături de guvern. Dacă au luat o hotărâre comentariile sunt fără sens", a spus Hărdău, potrivit Agerpres.

Geoană (PSD): "E o jignire" Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, pe de altă parte, s-a declarat indignat de decizia coaliţiei. "Este o jignire cu privire la munca serioasă din comisie. Nu a existat în Senat niciun fel de intenţie de tergiversare şi niciun fel de obstrucţionare şi am lăsat răgazul solicitat de comisie pentru a putea fi siguri că în final Senatul va da o lege echilibrată", a justificat Geoană cele patru luni în care legea a fost dezbătură în comisie fără a fi finalizată.

Emil Boc a vorbit ieri, după consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, despre urgentarea adoptării Legii pensiilor, Legii educaţiei, Legii salarizării unitare şi a Legii care vizează accelerarea proceselor în justiţie. Coaliţia de guvernământ a decis încă de aseară ca Executivul să-şi asume răspunderea în Parlament pe această lege. Anunţul a fost făcut public, în emisiunea "Naşul", la B1 de către ministrul Elena Udrea care a estimat că "probabil într-o săptămână" guvernul va fi în parlament pentru asumarea efectivă a răspunderii pe acest act normativ. Motivul: "legea se tergiversează în Senat".

Ne puteți urmări și pe Google News