Evenimentul Zilei > Economie > Muncitorii din străinătate trimit iar bani în România
Muncitorii din străinătate trimit iar bani în România

Muncitorii din străinătate trimit iar bani în România

Transferurile curente de bani către România au consemnat cel mai bun început de an din istorie.

Muncitorii români din străinătate au început să trimită iar bani în România, contribuind la o creştere cu peste 50% a transferurilor curente din luna ianuarie.
Potrivit datelor BNR, intrările de bani au fost de 665 de milioane de euro, faţă de numai 408 milioane de euro în ianuarie 2011.
Această evoluţie ar putea da tonul unei reveniri a remiterilor, după prăbuşirea severă înregistrată în anii de criză.
După un vârf de aproape 9 miliarde de euro în 2008, sumele trimise au căzut până la aproximativ 6 miliarde în 2010, respectiv 2011, în special din cauza recesiunii şi a şomajului care au afectat şi Europa de Vest.
Însă cifra de 665 de milioane de euro din ianuarie 2012 este mai mare chiar decât cea din ianuarie 2008, când intrările fuseseră de doar 548 milioane de euro. Pe de altă parte, este nevoie ca următoarele luni să confirme această tendinţă.

Evoluţia din ianuarie vine după o performanţă foarte modestă în decembrie, iar în zona euro recesiunea este pe cale să se întoarcă. Remiterile muncitorilor din străinătate ajută la echilibrarea contului curent, adică a diferenţei dintre intrările şi ieşirile de valută, ducând indirect la aprecierea monedei naţionale.
Pe de altă parte, investiţiile directe ale nerezidenţilor au scăzut în ianuarie la 23 milioane euro, faţă de 376 milioane euro în luna ianuarie 2011.
Între 2008 şi 2011, investiţiile străine directe s-au prăbuşit de la 9,5 miliarde de euro la mai puţin de două miliarde de euro.
Contul curent al balanţei de plăţi a avut în ianuarie un deficit de 37 milioane euro, în scădere cu 73,4% faţă de ianuarie 2011, în principal datorită majorării excedentului transferurilor curente şi reducerii deficitului balanţei veniturilor, a anunţat BNR.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News