Peste 144.000 de emigranți, arestați la frontiera cu SUA

Peste 144.000 de emigranţi au fost arestaţi la frontiera de sud a Statelor Unite, în mai, cu 32% mai mult față de luna aprilie

Printre ei, peste 57.000 erau minori, dintre care aproape 12.000 călătoreau singuri, au precizat autorităţile.

"Suntem în regim de urgenţă absolută, sistemul nu mai funcţionează", a declarat presei John Sanders, responsabilul interimar al autorităţilor de frontieră (CBP).

După ce Donald Trump şi-a preluat mandatul în ianuarie 2017, arestările la frontieră erau de sub 20.000 de migranţi pe lună. De atunci, ele au crescut constant, depăşind 100.000 în martie şi aprilie, scrie Agerpres.

Miliardarul republican, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale unul dintre indicatorii preşedinţiei sale, acuză Mexicul că îi lasă să treacă pe aceşti migranţi şi ameninţă să impună începând de luni taxe asupra importurilor sale.

O delegaţie mexicană era aşteptată miercuri seară la Casa Albă pentru a pleda împotriva acestor drepturi vamale.

Dincolo de cifrele globale, datele demografice ale emigranţilor arestaţi s-au schimbat radical.

Anterior, emigranti erau în principal bărbaţi singuri, adesea din Mexic, veniţi să muncească în Statele Unite.

Însă în luna mai, aproape 90.000 dintre migranţii reţinuţi veniseră cu familiile, 12.000 erau minori neînsoţiţi şi doar 43.000 adulţi singuri, potrivit cifrelor CBP.

Marea majoritate a migranţilor provin acum din Honduras, El Salvador şi Guatemala, unele dintre cele mai sărace şi mai violente ţări de pe continent, şi ei depun o cerere de azil la sosire.

Un grup de peste 1.000 de emigranti a fost arestat săptămâna trecută, cel mai mare număr de străini ilegali reţinuţi la graniţă până acum, au reamintit poliţiştii de frontieră.

O altă "premieră" a fost un grup de 117 emigranti africani, originari din Congo, Angola sau Camerun, arestaţi în mai, au adăugat ei.

În total, 182 de "mari grupuri" de emigranti (mai mult de 100 de persoane) au fost arestate începând cu 1 octombrie 2018 (adică începutul anului fiscal 2019), comparativ cu 13 pentru întreg anul fiscal 2018 sau două în anul fiscal 2017.