Oamenii de știință au crescut o entitate care seamănă foarte mult cu un embrion uman timpuriu, fără a folosi spermă, ovule sau uter.
Embrion uman. Echipa Institutului Weizmann spune că "modelul de embrion" creat folosind celule stem arată ca un embrion real de 14 zile. Acesta a eliberat chiar și hormoni care au indicat pozitiv la un test de sarcină în laborator.
Ținta principală este să ofere o modalitate etică de înțelegere a momentelor cele mai timpurii ale vieții noastre. Primele săptămâni după ce un spermatozoid fertilizează un ovul sunt o perioadă de schimbare dramatică. Trece de la o serie de celule indistincte la ceva care devine recunoscut pe un ecograf fetal. Un exemplu de studiu pentru cei care credeau că se înșală în estimări științifice.
Această perioadă crucială este o sursă majoră de avort spontan și defecte de naștere. Dar este puțin înțeleasă, scrie BBC. "Este o cutie neagră și asta nu este un clișeu - cunoștințele noastre sunt foarte limitate", spune profesorul Jacob Hanna de la Institutul Weizmann de Știință.
Embrion uman, primul model complet pentru cercetare
Cercetarea asupra embrionilor este complicată din punct de vedere legal, etic și tehnic. Cu toate acestea, există acum un domeniu în dezvoltare rapidă care imită dezvoltarea naturală a embrionilor. Această cercetare a fost publicată în revista Nature. Este descrisă de echipa israeliană ca primul "model complet" de embrion pentru imitarea tuturor structurilor cheie care apar în embrionul timpuriu.
"Acesta este cu adevărat o imagine de manual a unui embrion uman de 14 zile", spune profesorul Hanna, ceea ce "nu s-a mai făcut până acum".
În loc de spermatozoid și ovul, materialul de plecare au fost celule stem. Care au fost reprogramate pentru a avea potențialul de a deveni orice tip de țesut din corp. Apoi, substanțe chimice au fost folosite pentru a determina aceste celule stem să devină patru tipuri de celule. Găsite în stadiile cele mai timpurii ale embrionului uman: celule epiblast, care devin embrionul propriu-zis (sau fătul), celule trofoblast, care devin placenta, celule hipoblast, care devin sacul vitelin de sprijin, și celule mezoderm extraembrionar. Un total de 120 dintre aceste celule au fost amestecate într-un raport precis. Apoi oamenii de știință au stat deoparte și au observat.
Cum a fost creat embrionul
Aproximativ 1% din amestec a început să se transforme spontan într-o structură care seamănă, dar nu este identică cu un embrion uman. "Dau mult credit celulelor - trebuie să aduci amestecul potrivit. Să ai mediul potrivit și pur și simplu pornește", spune profesorul Hanna. "Este un fenomen uimitor."
Modelele sintetice de embrioni au fost lăsate să crească și să se dezvolte până când au devenit comparabile cu un embrion la 14 zile după fertilizare. În multe țări, aceasta este limita legală pentru cercetarea normală a embrionilor.
Speranța este că modelele de embrioni pot ajuta oamenii de știință să explice cum apar diferite tipuri de celule. Să asiste la primele etape în construirea organelor corpului sau să înțeleagă boli moștenite sau genetice. Deja, această cercetare arată că alte părți ale embrionului nu se vor forma dacă celulele de placenta timpurii nu pot înconjura acest embrion.
Se poate îmbunătăți rata de succes a fertilizării in vitro
Se discută chiar despre îmbunătățirea ratei de succes a fertilizării in vitro (FIV). Prin înțelegerea motivelor pentru care unele embrioni eșuează. Sau prin folosirea modelelor pentru a testa dacă medicamentele sunt sigure în timpul sarcinii.
Profesorul Robin Lovell Badge, care cercetează dezvoltarea embrionilor la Institutul Francis Crick, a comentat. Acesta spune că aceste modele de embrioni "arată destul de bine" și "par destul de normale". "Cred că este bun, cred că este făcut foarte bine, totul are sens și sunt destul de impresionat de asta," spune el. Dar actuala rată de eșec de 99% ar trebui să fie îmbunătățită, adaugă el. Ar fi dificil să înțelegem ce nu merge bine în cazul avortului spontan sau al infertilității dacă modelul nu se formează corect în cea mai mare parte a timpului.