Emailurile lui Hillary Clinton, declarate SECRET DE STAT

Emailurile lui Hillary Clinton, declarate SECRET DE STAT

Un număr de 22 de emailuri trimise prin serverul de acasă, nesecurizat, al lui Hillary Clinton, când era secretar de Stat al SUA, conțineau secrete guvernamentale, spun oficialii americani, citați de BBC News.

Departamentul de Stat a anunțat că mesajele erau „top secret” și nu pot fi date publicității.l Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a declarat că emailurile nu erau marcate ca fiind „clasificate”, la vremea la care au fost trimise. 

Folosirea de către Clinton a adresei personale de email, cât timp a deținut o funcție importantă în stat, i-a afectat candidatura sa la președinția SUA

Clinton, care speră că obțină nominalizarea democrată pentru alegerile din acest an, a fost criticată dur pentru că a folosit un server și un computer personal, pentru a trimite mesaje de serviciu. Mii de astfel de emailuri au fost publicate de Departamentul de Stat, dar pentru prima oară aceste mesaje sunt clasificate ca secrete la orice nivel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Staff-ul său de campanie electorală a reacționat cu nemulțumire la acest anunț și a cerut ca și aceste emailuri să fie făcute publice. Această dispută are loc cu doar trei zile înainte de primul scrutin al alegerilor primare, care au loc în Iowa - prima oară când voturile vor fi exprimate, înaintea alegerilor prezidențiale.

Mesajele au fost marcate ca fiind top-secret, pentru că erau extrem de serioase și ar afecta securitatea națională, dacă ar fi date publicității, susține Departamentul de Stat. Oficiali ai serviciilor secrete au declarat pentru AP că 37 de pagini sunt ținute secrete, din cauza că se referă la așa-numitele „programe cu acces special”, proiecte clandestine, precum atacuri ale dronelor sau interceptări făcute de guvern. Nu se tșie dacă Hillary a trimis sau doar a primit aceste mesaje. Kirby a afirmat că aceste mesaje top-secrete nu vor fi publicate, nici măcar parțial. 

Criticii lui Clinton au acuzat-o că a amenințat securitatea SUA, folosind sisteme computerizate nesecurizate. Clinton a recunoscut că decizia ei de a folosi un server privat, la locuința ei din New York a fost o greșeală. 

Departamentul de Stat urmează să dea publictății 7.000 de pagini din emalurile respective, până în 29 februarie, după scrutinul din Iowa și New Hamsphire, dar nu pe cele extrem de importante.