Elveţieni sătui de prea mult bine: Muncitorii STRĂINI au DEPĂŞIT pe cei LOCALI. „Fără lucrători străini, economia clachează”, polemicile sunt în toi

Elveţieni sătui de prea mult bine: Muncitorii STRĂINI au DEPĂŞIT pe cei LOCALI. „Fără lucrători străini, economia clachează”, polemicile sunt în toi

Potrivit ultimelor date, angajaţii străini pe teritoriul elveţian au depăşit pentru prima dată numărul localnicilor. 117.500 localnici, faţă de 118.300 străini. O situaţie nu prea bine digerată de mulţi elveţieni.

 "Străinii aduc bogăţie şi dezvoltare'', susţine fondatorul şi vicepreşedintele Asociaţiei frontierelor din Ticino, Eros Sebastiani: ''Bineînţeles că această depăşire va fi din nou subiect de campanie electorală pentru politicienii noştri. Suntem îngrijoraţi, fiindcă mergem spre necunoscut. Dar este sigur că aici, fără lucrători străini, economia clachează''.

27,5% din totalul muncitorilor străini sunt italieni care în fiecare zi traversează graniţa, spune Il Giornale. Restul sunt rezidenţi străini sau domicialiaţi în Elveţia. Cei care profită de nemulţumirea locală, după cum a observat Sebastiani, sunt diferite partide ca ''Lega ticineză'' şi ''Uniunea democratică de centru'': străinii sunt o problemă fiindcă ocupă multe oportunităţi de muncă.

Potrivit viceprimarului de la Liga ticineză din Chiasso, dar şi a deputatei la Berna, Roberta Pantani, tratatul UE de liberă circulaţie a presoanelor este un adevărat duşman fiindcă  ''duce la pierderea locurilor de muncă celor din cantonul Ticino în favoarea altora, străinii, care costă mai puţin''.

Soluţia? În opinia viceprimarului, munca trebuie oferită prima dată unui elveţian şi abia apoi unui străin. Pentru cei care sunt îngrijoraţi, a acelora care nu gândesc aşa, există referendumul din 25 noiembrie asupra ''autodeterminării'', mai precis, întâietatea dreptului elveţian asupra celui internaţional...Interesant pentru multe ţări aflate în litigiu cu UE privind diferitele legi adoptate pe plan intern. Oare vor urma exemplul elveţian?