Alegătorii din Elveția au respins majorarea vârstei de pensionare a femeilor la 65 de ani

Alegătorii din Elveția au respins majorarea vârstei de pensionare a femeilor la 65 de ani, într-un referendum privind salvgardarea sistemului de pensii. Autoritățile, care au declanșat prima reformă de fond a sistemului de pensii din ultimele două decenii, au avertizat că pensionarea pentru limită de vârstă este din ce în ce mai afectată de creșterea speranței de viață, în timp ce ratele dobânzilor rămân excepțional de scăzute, reducând randamentul investițiilor.

Oamenii au votat contra acestei măsuri cu o marjă de 53% la 47%, ceea ce înseamnă că guvernul trebuie să revină la masa de lucru pentru a găsi noi soluții la spinoasa problemă. Pachetul de legi care a fost refuzat, conform sistemului elvețian de democrație directă, includea un grad mai mare de flexibilitate pentru ieșirea la pensie a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 62 și 70 de ani, precum și majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) începând cu anul 2021, pentru a contribui la finanțarea sistemului de pensii ajuns la limită. Autoritățile au urmărit asigurarea nivelului pensiilor până în 2030, prin reducerea costurilor și prin creșterea veniturilor suplimentare. Nivelul minim de plată ar fi scăzut treptat, în timp ce contribuțiile angajaților ar fi crescut, iar pensiile publice pentru toți noii beneficiari ar fi crescut cu 70 de franci elvețieni (72,25 dolari) pe lună. Vârsta de pensionare pentru femei ar fi crescut treptat cu un an, până la 65 de ani, la fel ca și vârsta bărbaților.

Unii critici au considerat că vârsta mai mare de pensionare pentru femei și cota mai mare a TVA-ului sunt măsuri nedrepte, în timp ce alții s-au opus extinderii beneficiilor sociale de stat, declarând că reformele au fost amânate timp de un deceniu, în loc să se rezolve problemele financiare ale sistemului. Sondajele de opinie au arătat că reformele ar fi putut să fie adoptate la limită, dar sprijinul populației a scăzut constant. Nivelul TVA-ului ar fi crescut cu 0,3 puncte începând cu anul 2021, la 8,3% - ajutând la strângerea a 2,1 miliarde de franci pe an pentru pensii, până în 2030. Totuși, respingerea acestei soluții înseamnă că nivelul TVA-ului va scădea la 7,7% anul viitor, deoarece o parte din bani, taxați pentru ajutorarea persoanelor cu handicap, nu vor mai fi strânși de către stat. Un studiu realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2014 a constatat că în Elveția, unde un angajat câștigă în medie peste 91.000 de dolari, pensiile publice au o pondere relativ scăzută, de 6,6% din venituri. Speranța de viață la naștere a ajuns la 82,5 ani. Mai mult de 18% din populație avea peste 65 de ani.(swissinfo.ch)