Elon Musk mai dă o lovitură: A construit unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume. FOTO 

Elon Musk mai dă o lovitură: A construit unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume. FOTO Elon Musk, nemulțumit de prețurile mașinilor Tesla. Clienții plătesc sume „jenante” Sursa: Arhiva EVZ

Tesla tocmai și-a prezentat noul său supercomputer și, conform datelor lansate despre performanțele sale, ar putea fi a cincea cea mai puternică unitate din lume.

Compania de automobile spune că își folosește spuercomputerul pentru a instrui caracteristica pilotului automat a vehiculelor sale, precum și sistemele de inteligență artificială auto-conduse care nu au fost încă lansate.

Este un pas uriaş către realizarea supercomputerului planificat al Tesla, supranumit „Dojo”, un sistem de nouă generație care ar putea permite Tesla să câștige niveluri de autonomie fără precedent.

Tesla dezvăluie noul său supercomputer (al 5-lea cel mai puternic din lume)

Viziunea computerizată a celui de-al cincilea cel mai puternic computer din lume

Mecanica sistemului este de a-și învăța mașinile cum să conducă singure - o abatere notabilă de la sistemele concurente care folosesc și radar.

„Pentru noi este pâinea și untul a ceea ce facem și ceea ce permite pilotul automat”, a spus Karpahty în timpul unui anunț la o conferință. „Și pentru ca acest lucru să funcționeze foarte bine, trebuie să stăpânim datele, să pregătim rețele neuronale și să experimentăm mult”.

Datele care sunt alimentate către computer sunt fluxuri video live de la cele opt camere montate pe vehiculele Tesla. Supercomputerul poate prelucra datele, ceea ce va permite în mod ideal vehiculelor să înțeleagă mai bine mediul lor fizic.

Știrea vine după ce Musk și-a reiterat dorința de a merge doar pentru viziune și de a nu se mai baza pe datele radar cu scopul de a permite vehiculelor Tesla să se conducă parțial singure.

Elon Musk mizează pe viziune în defavoarea fuziunii senzorilor

„Când radarul și viziunea nu sunt de acord, în care credeți?” a scris Musk  pe Twitter în aprilie. „Viziunea are mult mai multă precizie, deci este mai bine să dublezi viziunea decât fuziunea senzorilor”, a mai spus excentricul miliardar.

Musk a mai spus  că Tesla intenționează să-și pună în cele din urmă  supercomputerele la dispoziția altor companii pentru ca acestea să își antreneze rețelele neuronale.

Tesla revendică câteva specificații destul de îndrăznețe pentru acest nou cluster, care ar trebui să îl facă al cincilea cel mai puternic computer din lume:

  • 720 noduri de 8x A100 80GB. (5760 GPU-uri în total)
  • 1.8 EFLOPS (720 noduri * 312 TFLOPS-FP16-A100 * 8 gpu / noduri)
  • 10 PB de stocare NVME „hot tier” @ 1,6 TBps
  • Capacitate totală de comutare de 640 Tbps

Ne puteți urmări și pe Google News