Elon Musk a publicat un sondaj pe Twitter în care a menționat că plătește impozit pe venit doar atunci când vinde acțiuni, pentru că nu primește un salariu fix. Și pentru că „se obțin sume mari din câștigurile nerealizate fiind un mijloc de evitare a impozitelor”, el a întrebat pe Twitter dacă ar trebui să vândă 10% din acțiunile sale. Aproximativ 58% dintre cei care au răspuns au fost de acord.
Adevăratul motiv este că Musk este la doar câteva luni înainte de termenul limită pentru exercitarea opțiunilor pe acțiuni pe care le-a primit cu ani în urmă. Dacă nu le folosește, le pierde. Și dacă își exercită acțiunile, se va confrunta cu o taxă monstruoasă între aproape 11 miliarde de dolari și 16 miliarde de dolari la prețurile actuale ale acțiunilor.
Acțiunile producătorului de vehicule electrice, care au crescut cu 743% anul trecut, au crescut cu încă 68% în acest an. Musk a primit cele 22,9 milioane pe acțiunile în cauză ca parte a pachetului său de compensare din 2012. Aceste opțiuni urmează să expire pe 13 august 2022, făcându-le inutile, cu excepția cazului în care Musk le exercită înainte de termenul limită.
În cele mai multe cazuri, opțiuni ca acestea, care se bazează pe atingerea cifrelor de performanță, sunt impozabile nu ca venit, ci în schimb la o rată mai mică a câștigurilor de capital. Dar Musk s-ar confrunta cu rata impozitului pe venit din cauza unei reguli speciale: deține mai mult de 10% din totalul acțiunilor Tesla.
Venitul impozabil se calculează pe baza valorii de piață a acțiunilor la data exercitării, minus prețul plătit pentru exercitarea opțiunilor. La nivelul lunilor, acea sumă impozabilă ar fi de aproximativ 27 de miliarde de dolari, iar cea mai mare rată a impozitului pe venit este de 37%, cu încă un impozit pe investiții de 3,8% în plus.
Musk deține 170,5 milioane de acțiuni Tesla și are opțiuni de a cumpăra încă 73,5 milioane, inclusiv cele care expiră anul viitor. Va primi și mai mult dacă Tesla continuă să crească și atinge obiective financiare realizabile. Valoarea acelor acțiuni ajunge la aproape 300 de miliarde de dolari, făcându-l cea mai bogată persoană din lume, dar o analiză realizată de ProPublica în iunie, a constatat că Musk nu a plătit impozit pe venit în 2018, iar în 2017 a plătit doar 65.000 de dolari.
Din California în Texas
„Rețineți, nu iau un salariu sau un bonus de nicăieri. Am doar acțiuni, astfel încât singura modalitate prin care pot plăti taxe este să vând acțiuni”, a scris Musk pe Twitter. În iunie, el a postat pe Twitter un răspuns legat de taxele sale, spunând că „singura dată când vând acțiuni Tesla este atunci când opțiunile mele pe acțiuni expiră și nu am de ales”.
Musk și-a mutat reședința din California în Texas, unde nu există impozit pe venit, în comparație cu rata din California de 13,3%. El a anunțat planuri de a muta sediul Tesla din California în Texas. Musk a recunoscut în tweet-ul din iunie că: „ Voi continua să plătesc impozite pe venit în California proporțional cu timpul pe care îl petrec acolo, ceea ce este și va fi semnificativ”.
De asemenea, este posibil ca Musk să primească opțiuni suplimentare pentru a cumpăra încă 2,6 milioane de acțiuni din acel grant din 2012. Aceste opțiuni ar putea valora încă 3 miliarde de dolari dacă le primește până în august 2022.
Cu toate acestea, mulți analiști sunt încă optimiști cu privire la Tesla, prezicând noi creșteri ale prețurilor în anul următor. „Cu o taxă pe care o calculăm la 10 miliarde de dolari, vânzarea acțiunilor în următoarele luni nu este o surpriză”, a scris Daniel Ives, analist senior de cercetare a acțiunilor la Wedbush Securities, într-o notă adresată clienților săi, „deși organizarea unui sondaj pe Twitter pentru a vinde 10% din acțiunile sale este o telenovelă care nu se poate întâmpla decât în cazul unei singure companii din lume.”