
Elon Musk a fost dat în judecată marți de către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, care l-a acuzat pe cel mai bogat om din lume că a așteptat prea mult timp pentru a dezvălui în 2022 că acumulase o participație mare în Twitter, compania de social media pe care ulterior a cumpărat-o.
Musk a încălcat legea federală a valorilor mobiliare, conform SEC
Într-o plângere depusă la tribunalul federal din Washington, D.C., SEC a declarat că Musk a încălcat legea federală a valorilor mobiliare așteptând cu 11 zile prea mult pentru a dezvălui achiziția sa inițială de 5% din acțiunile comune ale Twitter.
O regulă a SEC îi obligă pe investitori să dezvăluie în termen de 10 zile calendaristice, sau până pe 24 martie 2022 în cazul lui Musk, atunci când depășesc un prag de deținere de 5%.
SEC a declarat că, în detrimentul investitorilor neavizați, Musk a cumpărat în schimb acțiuni Twitter în valoare de peste 500 de milioane de dolari la prețuri artificial scăzute înainte de a-și dezvălui în cele din urmă achizițiile pe 4 aprilie 2022, moment în care deținea o participație de 9,2%.
Prețul acțiunilor Twitter a crescut cu mai mult de 27% în urma acelei divulgări, a declarat SEC.
Musk trebuie să plătească o amendă civilă și să returneze profiturile
Procesul de marți urmărește să-l oblige pe Musk să plătească o amendă civilă și să returneze profiturile pe care nu le merita.
Musk a cumpărat în cele din urmă Twitter pentru 44 de miliarde de dolari în octombrie 2022 și l-a redenumit X.
Alex Spiro, un avocat al lui Musk, într-un email a numit procesul SEC drept culminarea „campaniei de hărțuire de mai mulți ani” a regulatorului împotriva clientului său.
„Acțiunea de astăzi este o admitere din partea SEC că nu pot aduce un caz real. Dl. Musk nu a făcut nimic greșit și toată lumea vede această farsă pentru ceea ce este”, declară Sapiro.
Spiro a adăugat că procesul abordează o simplă „presupusă eșec administrativ de a depune un singur formular—o infracțiune care, chiar dacă este dovedită, atrage o penalizare nominală.”
SEC l-a dat în judecată pe magnat cu șase zile înainte de învestirea lui Trump
Musk, un consilier al președintelui ales al SUA, Donald Trump, are o avere de 417 miliarde de dolari, conform revistei Forbes, prin afaceri precum producătorul de mașini electrice Tesla (TSLA.O) și compania de rachete SpaceX.
El are o avere de aproape de două ori mai mare decât fondatorul Amazon.com (AMZN.O), Jeff Bezos, a doua cea mai bogată persoană din lume cu 232 miliarde de dolari, a declarat Forbes.
SEC l-a dat în judecată pe Musk cu șase zile înainte de învestirea lui Trump pe 20 ianuarie.
Musk: Întârzierea a fost o greșeală
Președintele SEC, Gary Gensler, își va da demisia în ziua învestirii, iar Paul Atkins, pe care Trump l-a nominalizat pentru a-l succeda, este așteptat să revizuiască multe dintre regulile și acțiunile de aplicare a legii ale lui Gensler.
Musk a fost de asemenea dat în judecată în instanța federală din Manhattan de foștii acționari ai Twitter din cauza dezvăluirii tardive.

twitter / sursa foto: dreamstime.com
În acel caz, Elon Musk a spus că era puțin probabil să se creadă că dorea să fraudeze alți acționari și că „toate indiciile” erau că întârzierea sa a fost o greșeală.
Nu este primul proces intentat de SEC, fondatorului Tesla
Musk a avut de mult timp dispute cu SEC, inclusiv după ce l-a dat în judecată în 2018 pentru postările sale de pe Twitter despre posibilitatea de a face Tesla privată și despre faptul că a obținut finanțare pentru a face acest lucru.
A rezolvat acel proces plătind o amendă civilă de 20 de milioane de dolari, acceptând ca avocații Tesla să revizuiască în prealabil unele postări de pe Twitter și renunțând la rolul său de președinte al Tesla.
SEC a solicitat, de asemenea, sancțiuni împotriva lui Elon Musk după ce a ratat mărturia ordonată de instanță în septembrie anul trecut pentru ancheta Twitter, pentru a putea asista la lansarea misiunii Polaris Dawn a SpaceX de la Cape Canaveral, Florida.
Un judecător federal din San Francisco a respins acea solicitare, deoarece Musk a depus ulterior mărturie și a fost de acord să plătească costurile de călătorie ale SEC, potrivit Reuters.
Cazul este SEC v Musk, Tribunalul Districtual al SUA, Districtul Columbia, Nr. 25-00105.