Comisia Europeană a semnat un contract cu firma coordonată de Elon Musk pentru a-și trimite sateliții pe orbită. Taxa pentru o astfel de colaborare se ridică la peste 180 de milioane de euro.
Uniunea Europeană este taxată dur de Elon Musk. Afaceristul va încasa de la CE peste 180 de milioane de euro. Schimbul are la bază un contract care va asigura trimiterea sateliților UE pe orbită.
Elon Musk, contract uriaș cu UE
Comisia Europeană face pași importanți în economia strategică. În acest sens, CE a bătut palma pentru o colaborare cu Elon Musk. În urma acestei colaborări, compania deținută de miliardar va încasa peste 180 de milioane de euro.
Banii europeni vor fi direcționați către compania SpaceX, care va lansa ulterior sateliții pe orbită. Comisia Europeana a apelat la această variantă după ce propriul program spațial a intrat în dificultate.
Thierry Breton, comisar pentru piața internă din cadrul UE susține că a apelat cu încredere la compania lui Elon Musk. În trecut, cei doi s-au certat din cauza politicilor digitale abordate de proprietarul SpaceX.
De altfel, un alt motiv care a adus la acest conflict este lipsa de eficiență în cadrul lansatorului Europei, Ariane6.
„Avem patru sateliți de lansat anul viitor”, a declarat Breton.
Lansatorul Europei nu va fi încă disponibil
Conform reprezentantului UE, lansatorul Ariane 16 nu a fost încă finalizat. Din acest motiv, varianta lui Elon Musk a fost una plauzibilă.
„Și având în vedere că Ariane 6 nu va fi încă disponibil, am acceptat o propunere din partea Agenției Spațiale Europene de a folosi SpaceX.”, a adăugat oficialul.
Lansările sunt pregătite pentru anul viitor. Conform planurilor, acestea ar urma să se desfășoare în lunile aprilie și iulie 2024.
Elon Musk, varianta de rezervă a UE
Prin intermediul acestui demers, Uniunea Europeană vrea să contribuie la alcătuirea alternativei în ceea ce privește rețeaua GPS a SUA, în legătură sistemul rusesc de rachete Soyuz. Acestea au fost lansate în portul spațial din Guiana Franceză.
Oficialii Comisiei Europene susțin că proiectul s-ar fi definitivat până acum dacă nu ar fi avut loc războiul dintre Rusia și Ucraina.
„Am avut un calendar care nu a fost respectat”, a mai adăugat Breton.
Pentru moment, compania lui Elon Musk trebuie să prezinte Comisiei Europene un acord de securitate legat de derularea acestui proiect.