China este pe punctul de a lansa primii 18 sateliți în încercarea sa de a concura cu Starlink a lui Elon Musk. Țara va construi o constelație de sateliți de internet pe orbita joasă a Pământului.
Sateliții vor fi lansați de la una dintre cele mai importante facilități de misiuni spațiale din China. Este vorba de Taiyuan Satellite Launch Center din provincia nordică Shanxi. Lansarea a fost condusă de compania guvernamentală Shanghai Spacecom Satellite Technology, ca parte a proiectului său „Thousand Sails Constellation". Acesta își propune să creeze o rețea globală de bandă largă similară cu cea oferită de Starlink a SpaceX.
China va lansa peste 100 de sateliți în spațiu
SpaceX are în prezent peste 6.200 de sateliți în LEO, o zonă care se află în general până la aproximativ 2.000 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. Sateliții Starlink orbitează de obicei la o înălțime de aproximativ 550 km. La aceste distanțe relativ mici, datele pot ajunge rapid între sateliți și planetă. Guvernele, persoanele fizice și juridice folosesc constelația de sateliți Starlink pentru internet.
Serviciile mai vechi de internet prin satelit, între timp, se bazează pe sateliți geostaționari individuali. Aceștia orbitează la distanțe de aproape 65 de ori mai mari deasupra planetei, pe „orbita înaltă a Pământului". Lansarea acestor sateliți care zboară la mare înălțime este costisitoare. Datele pe care le transmit au nevoie de mult timp pentru a ajunge pe Pământ. Prin urmare, sateliții de internet mai vechi sunt prea lenți pentru a suporta în mod eficient video, streaming, jocuri online și alte aplicații. Acestea necesită viteze mari de transmisie a datelor, potrivit Starlink.
Preocupări legate de securitatea națională
În ultimii doi ani, China a devenit din ce în ce mai preocupată de potențialele amenințări la adresa securității naționale reprezentate de constelația Starlink. Armata de Eliberare a Poporului Chinez a speculat că, în cazul în care China ar intra într-un conflict cu SUA, constelația Starlink ar putea fi utilizată pentru a urmări rachete hipersonice, pentru a face mai eficientă comunicarea dronelor și a avioanelor de luptă și chiar pentru a distruge sateliții chinezi. Forțele ucrainene au folosit Starlink pentru a direcționa drone împotriva forțelor rusești în războiul care se desfășoară în această țară.
Proiectul Thousand Sails nu este singura modalitate prin care China încearcă să se protejeze de capacitățile Starlink. Oamenii de știință chinezi au prezentat recent un plan de a monta lasere pe submarine pentru a distruge sateliții Starlink. Guvernul chinez și-a stabilit obiectivul de a lansa 108 sateliți pentru noua sa constelație în acest an. Până în 2030, își propune să aibă 15.000 de sateliți pe orbită, conform Live Science .