Elon Musk, acuzat că a chinuit maimuțele. Cipurile le-au provocat suferințe

Elon Musk, acuzat că a chinuit maimuțele. Cipurile le-au provocat suferințe Elon Musk. Sursa foto: Arhiva EVZ

Afirmația lui Elon Musk potrivit căreia nicio maimuță nu a murit în urma implanturilor Neuralink contrazice înregistrările care arată cum animalele au suferit umflături cerebrale, paralizii, convulsii și alte efecte

Un grup care militează pentru cercetarea științifică etică cere Comisiei pentru Valori Mobiliare și Bursă (SEC) să investigheze afirmația lui Elon Musk potrivit căreia nicio maimuță nu a murit ca urmare a cipului cerebral Neuralink.

Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă (Physicians Committee for Responsible Medicine - PCRM), o organizație non-profit care a depus anterior plângeri împotriva comportamentului Neuralink, a cerut SEC, într-o scrisoare obținută de revista WIRED, să îl investigheze pe Musk pentru fraudă cu valori mobiliare pentru o declarație făcută pe X, fostul Twitter, la 10 septembrie.

Experimentele lui Elon Musk

Musk, care a cofondat startup-ul biotehnologic în 2016, a scris, ca răspuns la o postare a unui utilizator, că „nicio maimuță nu a murit ca urmare a unui implant Neuralink”. SEC a susținut că Musk știa că acest lucru este fals. Anul trecut, PCRM a dezvăluit că a obținut înregistrări de la Universitatea din California, Davis, unde au fost efectuate experimentele Neuralink, despre care a spus că arată cum maimuțele au fost supuse la „suferințe extreme ca urmare a îngrijirii inadecvate a animalelor și a implanturilor experimentale extrem de invazive la nivelul capului în timpul experimentelor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentele și notele de cercetare de la California National Primate Research Center al universității, publicate pe site-ul PCRM, arată că cel puțin o duzină de maimuțe cărora li s-au implantat cipuri au avut o serie de probleme de sănătate, inclusiv infecții și umflături ale creierului, înainte de a fi în cele din urmă eutanasiate. Alte efecte asupra sănătății au inclus paralizie, convulsii, pierderea coordonării și a echilibrului și depresie.

Maimuțele folosite pentru teste au fost „aproape de moarte”

De asemenea, grupul a obiectat afirmația lui Musk potrivit căreia maimuțele folosite pentru teste au fost „aproape de moarte”. PCRM a scris că nu există nicio dovadă că acestea au fost „aproape de moarte”, așa cum a afirmat Musk. Vârsta medie a celor douăsprezece maimuțe care au murit în timpul cercetărilor Neuralink a fost de 7,25 ani.

Summitul G20, ameninţat de maimuţele macac

Sursa foto: Arhiva EVZ

Un fost angajat al Neuralink, care a solicitat anonimatul de teama represaliilor, a declarat pentru revista WIRED că afirmația lui Musk potrivit căreia maimuțele erau aproape de a muri este „ridicolă”, dacă nu chiar o „invenție directă”. Universitatea din California, Davis, a avut într-adevăr o colaborare de cercetare cu Neuralink, care s-a încheiat în 2020, iar protocoalele de cercetare au fost analizate și aprobate cu atenție de către Comitetul instituțional pentru îngrijirea și utilizarea animalelor (IACUC) din campus.

Raza de acțiune a lui Musk pe X este imensă, iar postările sale în social media afectează percepția Neuralink de către publicul larg și potențialii investitori. Sursa:  businessinsider.com