Elon Musk ar dori să implanteze milioane de cipuri Neuralink în creierele oamenilor

Neuralink Sursă foto: Unsplash

Elon Musk speră să implanteze milioane de cipuri Neuralink în creierele oamenilor în următorul deceniu, a declarat miliardarul tehnologic.

Directorul executiv al Neuralink și-a anunțat planurile recente. Startup-ul neurotehnologic a dezvăluit noi capacități ale interfeței creier-computer.

Obiectivele lui Elon Musk

Conform companiei, al doilea pacient căruia i s-a montat dispozitivul a reușit să îl folosească pentru a juca jocuri cu împușcături la persoana întâi și pentru a proiecta obiecte tridimensionale.

„Dacă totul merge bine, vor fi sute de oameni cu Neuralink în câțiva ani, poate zeci de mii în cinci ani, milioane în 10 ani”, a scris domnul Musk pe X, ca răspuns la postarea pe blogul Neuralink.

Neuralink a declarat că ultimul participant din primul studiu uman al tehnologiei a reușit să efectueze noi sarcini folosindu-și gândurile. Printre acestea se numără proiectarea de obiecte 3D folosind software CAD (proiectare asistată de calculator).

Participantul a fost capabil să proiecteze și să imprime un suport personalizat pentru încărcătorul său Neuralink folosind interfața creier-computer. Acesta era un proces imposibil cu tehnologiile de asistență pe care le folosea anterior.

El a reușit, de asemenea, să joace un joc video, care necesită de obicei două joystick-uri separate pentru a controla personajul.

„Doar să mă plimb prin joc este plăcut. Pot să privesc în stânga și în dreapta,” a spus el. „Pot [să mă gândesc unde să] privesc și se duce acolo unde vreau. E nebunie.”

Promisiunile de viitor

Studiul Prime s-a concentrat pe persoane cu tetraplegie. În schimb, domnul Musk susține că tehnologia va permite într-o zi oamenilor să se contopească cu inteligența artificială pentru a îmbunătăți performanțele creierului și ale corpului.

Aplicațiile potențiale includ redarea muzicii direct în creier și îmbunătățirea vederii pentru a percepe noi părți ale spectrului luminos. Potrivit domnului Musk, aceste capacități sunt realizabile. Totuși, unii neurocercetători susțin că astfel de tehnologii sunt la decenii distanță și vin cu riscuri de hacking și atacuri cibernetice.

Neuralink a declarat că acum intenționează să adauge funcționalități îmbunătățite implanturilor cerebrale folosite în testele umane. Compania dezvoltă noi algoritmi care pot recunoaște intenția de a scrie de mână pentru o introducere mai rapidă a textului.

„Aceste capacități nu doar că vor ajuta la restabilirea autonomiei digitale pentru cei care nu își pot folosi membrele, dar vor restaura și abilitatea de a comunica pentru cei care nu pot vorbi, cum ar fi persoanele cu afecțiuni neurologice precum scleroza laterală amiotrofică (SLA),” a concluzionat ultima actualizare a progresului Neuralink, potrivit Independent.co.UK

„În plus, plănuim să facem posibil ca dispozitivul Link să interacționeze cu lumea fizică, permițând utilizatorilor să se hrănească singuri și să se miște mai independent prin controlul unui braț robotic sau al scaunului lor cu rotile.”