Elon Musk a început să facă curățenie la Twitter. A dat afară patru directori de top

Elon Musk. Sursa foto: Arhiva EVZ

După luni întregi de discuții, procese, conflicte verbale și un proces în plină desfășurare, Elon Musk deține acum Twitter. Joi seară, Elon Musk a încheiat acordul de 44 de miliarde de dolari pentru cumpărarea serviciului de socializare, au declarat trei surse bine informate. De asemenea, a început să facă curățenie, cel puțin patru directori de top ai Twitter - inclusiv directorul general și directorul financiar - fiind concediați joi. Musk sosise miercuri la sediul central al Twitter din San Francisco unde s-a întâlnit cu inginerii și directorii de publicitate.

Printre directorii Twitter care au fost concediați de Elon Musk se pare că se numără Parag Agrawal, directorul executiv al Twitter, Ned Segal, directorul financiar, Vijaya Gadde, cel mai important director al departamentului juridic și Sean Edgett, consilierul general. Cel puțin unul dintre directorii care au fost concediați a fost escortat afară din biroul Twitter, au declarat două persoane care au văzut scena, scrie New York Times.

Încheierea tranzacției, care a avut loc după luni de dramatism și provocări juridice, deoarece Elon Musk s-a răzgândit în privința achiziționării companiei, plasează Twitter pe un curs incert. Musk, care se autodefinește ca fiind un "absolutist al libertății de exprimare", a declarat că dorește să facă din platforma de socializare un loc mai liber pentru toate tipurile de comentarii și că ar "anula interdicția permanentă" a fostului președinte Donald J. Trump de a intra pe acest canal de socializare.

Achiziția a fost sărbătorită de republicani

Abordarea deschisă a lui Elon Musk în ceea ce privește exprimarea pe Twitter ar putea revitaliza problemele legate de conținutul toxic și dezinformarea, afectând dezbaterile politice din întreaga lume. Primele rezultate se vor vedea în câteva zile, când Brazilia își va alege președintele, iar alegătorii americani vor merge la urne pe 8 noiembrie pentru alegerile de la mijlocul mandatului. Twitter a declarat că va interzice afirmațiile înșelătoare cu privire la vot și la rezultatul alegerilor, dar acest lucru s-a întâmplat înainte ca Elon Musk să devină proprietar.

"Ar putea exista consecințe în lumea reală în ceea ce privește leadershipul", a declarat David Kaye, profesor de drept la Universitatea din California, Irvine, care a lucrat cu Națiunile Unite pe probleme de libertate de exprimare, despre faptul că  Musk deține Twitter. "În măsura în care liderii mondiali văd că au acest spațiu la dispoziție și că este nemoderat, ar putea face presiuni pentru a vedea cât de departe pot merge".

Achiziția a fost sărbătorită de unii republicani, care au susținut că Twitter a cenzurat punctele de vedere conservatoare. Cercetătorii au spus că regulile Twitter au fost esențiale pentru a contracara discursul de ură și dezinformarea online. Unii agenți de publicitate și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca mărcile lor să apară alături de tweet-uri controversate.

Elon Musk a promis schimbări radicale la Twitter

"Este o revenire "înapoi în viitor" la regulile de conținut din jurul anului 2010, dar care ignoră experiența trăită în ultimul deceniu", a declarat Colin Crowell, fostul șef al politicii publice globale a Twitter, care a părăsit compania în 2019. "Oamenii își dau seama în cele din urmă că Vestul Sălbatic are nevoie de un șerif, atât pentru a asigura siguranța cetățenilor, dar și pentru a spori perspectivele de comerț".

Elon Musk a promis, de asemenea, alte schimbări radicale la Twitter, inclusiv o nouă conducere, reduceri de locuri de muncă și căutarea de noi modalități de a face bani. Twitter, care are sediul în San Francisco și are peste 7.500 de angajați, a întâmpinat dificultăți în creșterea constantă a activității sale bazate pe publicitate și în atragerea de noi utilizatori. Concedierile de joi ale directorilor de top ai companiei au fost un semn că Musk intenționează să acționeze rapid.

Elon Musk, în vârstă de 51 de ani, va reface Twitter fără a fi nevoit să dezvăluie la fiecare câteva luni cum se comportă compania. Prin preluarea companiei în mod privat, el nu trebuie să răspundă periodic în fața acționarilor și poate face schimbări în serviciu departe de ochii curioși ai publicului. Elon Musk, care conduce, de asemenea, producătorul de automobile electrice Tesla și compania de rachete SpaceX, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a New York Times.

Are peste 109 milioane de urmăritori pe Twitter

Finalizarea tranzacției a fost o victorie pentru consiliul de administrație al Twitter. Când domnul Musk a acceptat să plătească 54,20 dolari pe acțiune pentru companie în aprilie, Twitter s-a confruntat cu critici pentru că a acceptat un preț prea mic. Dar, pe măsură ce economia globală s-a clătinat în lunile următoare și acțiunile Twitter au scăzut, prețul tranzacției a părut a fi o victorie pentru acționari, iar consiliul de administrație a încercat să-l forțeze pe dl Musk să respecte acordul.

Elon Musk, care este unul dintre cei mai activi utilizatori ai Twitter și are peste 109 milioane de urmăritori, a început să acumuleze acțiuni ale companiei în acest an. În aprilie, acesta a încheiat acordul de cumpărare a companiei pentru 44 de miliarde de dolari și a declarat că va ridica politicile de moderare a conținutului Twitter, va elimina spamul, va adăuga noi funcții și va oferi mai multă transparență în ceea ce privește algoritmii folosiți pentru a promova conținutul.

"Twitter are un potențial extraordinar - aștept cu nerăbdare să lucrez cu compania și cu comunitatea de utilizatori pentru a-l debloca", a spus el într-o declarație în aprilie.