Elicopterul SMURD prăbuşit în Moldova a plecat în misiune, deşi era cod galben de ploi

Elicopterul SMURD prăbuşit în Moldova a plecat în misiune, deşi era cod galben de ploi

Lumea medicală din Iaşi este în lacrimi. Un medic, un asistent medical, pilotul şi copilotul au murit

Patru persoane au decedat pe loc, ieri, după ce elicopterul SMURD Iaşi s-a prăbuşit în Republica Moldova. La bord se aflau patru persoane: medicul Mihaela Dumea, asistentul medical Gabriel Sandu, pilotul comandor Doru Gavril şi copilotul căpitan comandor Voicu Soican.

FOTO:Medicul Mihaela Dumea a lăsat în urmă o fetiță de patru ani

Ne puteți urmări și pe Google News

Elicopterul a fost solicitat de medicii din localitatea Vulcăneşti, din Republica Moldova, pentru a transporta o pacientă în vârstă de 85 ani la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. A aterizat, fără probleme, pe stadionul din Chişinău. La ora 14.10, a plecat într-o nouă misiune medicală la Cahul. Aeronava nu a mai ajuns la pacient. La ora 14.13, a fost înregistrat un apel că un elicopter SMURD s-a păbuşit în apropierea localităţii Haragâş, raionul Cantemir. Martorii au declarat că ceaţa ar fi favorizat prăbuşirea elicopterului. Sătenii au auzit o bubuitură puternică şi s-au îngrozit de ce au văzut la faţa locului. Trupurile a trei victime erau carbonizate. Tot martorii spun că elicopterul avea viteză şi zbura normal. Era a 19 operaţiune aeriană SMURD Iaşi efectuată pe teritoriul Republicii Moldova.

FOTO:Pilotul comandor Doru Gavril

„Zborul nu trebuia aprobat”

Colegii celor decedaţi de la UPU-SMURD Iaşi nu găsesc răspuns la multe întrebări. Poate după finalizarea anchetei lucrurile vor fi clare. Unii dintre aceştia cred că zborul nu trebuia să aibă loc, deoarece era avertizare de cod galben de ploi. „În medicina de urgenţă pe primul loc este protejarea echipei de salvatori. Era cod galben de ploi şi zborul nu trebuia să aibă loc. În medicina de urgenţă există o stare de stres foarte mare. Nimeni nu a ieşit la pensie din medicina de urgenţă. Mulţi medici rezidenţi renunţă. Suntem ţara cu cele mai multe elicoptere medicale prăbuşite”, a spus unul dintre colegiii victimelor.

De ce făcea SMURD zboruri în ţara vecină

România şi Republica Moldova au semnat un protocol în luna februarie 2014 pentru cooperarea şi intervenţia comună în cazul urgenţelor medicale cu mijloace terestre şi aeriene, situaţii care pun în pericol viaţa şi sănătatea omului. Atunci a fost inaugurat şi un centru SMURD la Bălţi, dotat cu cinci ambulanţe oferite de statul român. Proiectul urmează să fie extins prin înfiinţarea unui al doilea centru SMURD.

FOTO;Salvatorii au acționat în ceață

SMURD a pierdut patru elicoptere în istoria sa

În ultimii 13 ani, patru elicoptere SMURD s-au prăbuşit. Pe 15 decembrie 2014, elicopterul SMURD, EC 135, din Constanţa a căzut în lacul Siurghiol, iar cele patru persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa.

Un alt elicopter SMURD s-a prăbuşit pe 23 decembrie 2006 în judeţul Bistriţa-Năsăud. Cele patru persoane aflate la bord au fost rănite. Elicopterul a aterizat forţat în Pasul Tihuţa, după ce a intrat într-o masă de aer ceţos. Pe 9 ianuarie 2006 a căzut elicopterul SMURD de la Iaşi, la trei km de pista aeroportului. Cele patru persoane aflate la bord au decedat.

Pe 4 martie 2003 la Cojocna, în judeţul Cluj, un alt elicopter SMURD de la Tg. Mureş s-a păbuşit. Cele patru persoane aflate la bord, două cadre medicale, pilotul şi copilot, şi-au pierdut viaţa.