Noua Zeelandă interzice complet telefoanele în școli

Telefoane. Sursa foto: Pixabay

Elevii nu mai au voie cu telefoane în școli. Decizia a fost luată chiar de primul-ministru. Scopul acestei măsuri are ca scop să combată scăderea ratei de alfabetizare.

Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile în școli. Prim-ministrul conservator al Noii Zeelande, Christopher Luxon, a anunţat vineri, 1 decembrie, această decizie. Măsura este prezentată ca având menirea de a combate scăderea ratei de alfabetizare.

Elevii nu mai au voie cu telefoane în școli

În urmă cu câţiva ani, şcolile din Noua Zeelandă aveau unele dintre cele mai bune rezultate din lume în materie de alfabetizare. Dar abilitățile de citire şi de scriere ale tinerilor au scăzut. Unii cercetători vorbesc despre o „criză” în educație.

Cercetătorii de la asociaţia neozeelandeză Education Hub au avertizat încă de anul trecut cu privire la o „criză a alfabetizării”. Aceşti au constatat că peste o treime dintre tinerii de 15 ani abia ştiau să citească şi să scrie.

„Vom interzice telefoanele în şcolile de pe tot cuprinsul Noii Zeelande. Vrem ca copiii noştri să înveţe şi vrem ca profesorii noştri să predea”, a declarat prim-ministrul, care şi-a preluat funcţia în această săptămână.

Elevii nu mai au voie cu telefoane la şcoală. Sursa foto: Pixabay

Christopher Luxon a adoptat o măsură deja testată în alte state

Christopher Luxon declarase că va interzice telefoanele mobile în şcoli în cursul primelor 100 de zile de mandat, adoptând o politică deja testată în SUA, Marea Britanie şi Franţa. Scopul acestei măsuri este de a pune capăt comportamentelor perturbatoare şi de a-i încuraja pe toţi elevii să se concentreze, a precizat el.

Noul premier din Noua Zeelandă a anunțat că vrea să renunțe la restricțiile în ceea ce privește comerțul cu țigări. Anunțul său a provocat numeroase reacții în ţară.

Fără telefoane mobile. Sursa foto: Pixabay

Nu doar elevii sunt în vizorul premierului

Premierul a provocat controverse încă din prima săptămână în care s-a aflat la putere. A reenunțat la interzicere pe scară largă a fumatului, o măsură de pionierat adoptată de guvernul precedent.

Mai mult, a anunțat că vrea să renunțe la restricțiile în ceea ce privește comerțul cu țigări. Noul premier susține că are nevoie de banii din industria tutunului pentru a reduce taxele populației și anunță că ar putea amâna sau anula noile legi.

„Suntem îngroziți și dezgustați… acesta este un pas incredibil de retrograd în ceea ce privește măsurile de sănătate absolut excelente și de top la nivel mondial”, a declarat pentru BBC Richard Edwards, cercetător în domeniul controlului tutunului și expert în sănătate publică la Universitatea din Otago.