Elevii români se bat să ajungă la școlile nemțești de meserii

Elevii români se bat să ajungă la școlile nemțești de meserii

Nemții gândesc simplu și efi cient: au nevoie de forță de muncă pentru companiile lor de aici și e mai ieftin dacă o obțin pe plan local. Perspectiva unei „slujbe germane”, plus burse și prime, îi tentează pe tot mai mulți liceeni.

Firmele germane care activează în țara noastră se lovesc toate de același obstacol: „În România există o mare problemă: forța de muncă este motivată, dar nu are calificarea de care e nevoie în companiile noastre, unde procesele de muncă sunt exact aceleași și cu exact aceleași echipamente de sute de mii de euro ca în Germania”, explică Peter Hochmuth, președintele Clubului Economic German – DWC Banat. Nemții nu stau mult în cumpănă: dacă forța de muncă trebuie calificată, atunci cea mai ieftină este calificarea la fața locului.

De azi, 18 august, la Timișoara încep cursurile de formare în meseria de sudor electric, organizate de Fundația Româno - Germană. Cursul este e gratuit și se adresează șomerilor sau persoanelor care doresc să-și schimbe jobul.

„Cursul este autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări, iar diplomele sunt recunoscute de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației. Este un curs de calificare nivel I cu o durată de 360 de ore, repartizate astfel: 120 de ore de teorie, care se vor desfășura la sediul Fundației Româno- Germane, respectiv 240 de ore de practică, care se vor desfășura la sediile partenerilor de practică din Timișoara”, explică Felicia Catargiu, reprezentanta nemților.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalizarea cursului de calificare absolvenții vor obține un certificat de calificare recunoscut la nivel național și vor avea posibilitatea angajării în cadrul întreprinderilor unde și-au desfășurat stagiul de practică.

Calificare plus burse și premii

Zilele acestea se fac înscrieri și la modulele Școlii Duale, deschise la două colegii tehnice din Timișoara. Nemții din Clubul Economic German/DWC – Banat investesc de doi ani în formarea ucenicilor prin Școala Duală, proiect inițiat de Club în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Timiș și Primăria Timișoara.

Primul astfel de modul, de la Colegul Tehnic ”Regele Ferdinand I” s-a bucurat de un succes atât de mare, astfel că din toamnă aici mai pornește o clasă de electromecanici, pe lângă cea de electricieni în care ucenicii intră în anul al doilea de studiu. Alte două clase de ucenici vor începe la Colegiul Tehnic „I.C. Brătianu”. Până pe 2 septembrie este perioada de înscriere și pot veni tineri care au absolvit clasa a IX-a. Ucenicii sunt pregătiți pentru o carieră în marile companii de automotive, toate firme cu capital german membre în asociație - Dräxlmaier, Hella și Continental etc.

„Fiecare elev semnează un contract cu una din firme de a începutul școlarizării și tot de atunci el știe unde va lucra la finalizarea studiilor”, mai spune Peter Hochmuth. Pe toată durata școlarizării, compania achită elevului o bursa de 200 de lei și premii, în funcție de performanțe, sume la care se adaugă alți 200 de lei, lunar, din partea statului.

Locul de muncă este asigurat după perioada de școlarizare

Valerian Laval, directorul comercial de la Dräxlmaier, spune că pentru compania sa este important să angajeze oameni calificați de pe piața locală. „Noi promovăm educația germană. Elevii de azi, la finalizarea studiilor, vor putea, fie să se angajeze la noi, fie să își continue studiile, și atunci vor beneficia de tot sprijnul nostru, pentru ca ulterior să îi avem alături drept colegi cu studii superioare”, afirmă directorul. Un muncitor calificat în România câștigă de la 300 – 350 de euro în sus, mult mai puțin decât în Occident. Datorită forței sale de muncă ieftine, dar și a aptitudinilor muncitorilor români, țara noastră este atrăgătoare pentru multinaționale.