Evenimentul Zilei > Social > Elevii români, printre cei mai pasionați de studiul limbilor străine. Suntem pe primele locuri în UE
Elevii români, printre cei mai pasionați de studiul limbilor străine. Suntem pe primele locuri în UE

Elevii români, printre cei mai pasionați de studiul limbilor străine. Suntem pe primele locuri în UE

Elevii români sunt printre cei mai pasionați, din statele europene, la studierea limbilor străine, conform datelor culese la nivelul Uniunii Europene.

Informația apare într-un studiu publicat de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Conform cercetării, în 2019, 59% dintre elevii din învăţământul general secundar superior, din statele Uniunii Europene, au studiat două sau mai multe limbi străine. Cea mai ridicată proporţie este în Luxemburg, Franţa, Estonia, România, Cehia şi Finlanda, conform Eurostat.

Cunoaşterea limbilor străine este un instrument esenţial pentru schimburile culturale. Asemenea competențe sunt cerute și încurajate la multe locuri de muncă deoarece pot facilita comunicarea între oameni din diferite state. În acest context, oficialii europeni pun un accent deosebit pe învățarea limbilor străine.

Conform clasamentului dat publicității de Eurostat, bazate pe informațiile culese de la nivelul statelor membre UE, toţi elevii din învăţământul general secundar superior, din Franța și Luxemburg, studiau în anul 2019 două sau mai multe limbi străine. pe locul al doilea s-au clasat cu o proporție de 99%, elevii din Estonia, România, Cehia şi Finlanda.

La polul opus al clasamentului se situează cinci state

La rândul lor, aceștia sunt urmaţi de elevii din Slovacia, în proporție de 98%, Croaţia cu un procent de 95% şi Slovenia cu 92%.

De partea cealaltă se situează Grecia, Spania, Italia, Irlanda și Portugalia. Astfel, din datele Eurostat reiese că în Grecia doar 1% dintre elevii din învăţământul general secundar superior studiau două sau mai multe limbi străine în 2019. Un nivel și mai scăzut a fost înregistrat în Portugalia (6%), Irlanda (12%), Italia (25%) şi Spania (27%).

Care sunt cele mai studiate limbi străine

Dintre limbile străine studiate, la nivelul anului 2019, engleza situa pe primul loc în preferințele elevilor din învăţământul general secundar superior (96% din elevi). Pe locurile următoare următoare s-au clasat limbile spaniola (26%), franceza (22%), germana (20%) şi italiana (3%).

În rândul limbilor străine din afara UE, cea mai studiată era rusa (3%), în special în Estonia (68%), Letonia (57%), Lituania (30%) şi Bulgaria (24%).

Datele Eurostat au fost publicate în avanpremiera celebrării Zilei europene a limbilor, din data de 26 septembrie.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: