FORT, Federația Operatorilor Români de Transport, a anunțat astăzi că există riscul ca transportul rutier gratuit al elevilor care se deplasează către unități școlare în alte localități decât cele în care aceștia locuiesc, ar putea fi întrerupt. 

Organizația în cauză este cea mai mare federaţie patronală de la nivelul întregii țări. De la debutul activității până în prezent, un număr de peste 4.000 de societăţi comerciale din domeniile de transport rutier de mărfuri şi pasageri, aerian, activităţi conexe, formare profesională, service-uri specializate, tractări auto, şcoli de şoferi, taxi, închiriere şi transport alternativ s-au întrunit în cadrul federației. 

Companiile care se ocupă de transportul rutier în cauză trebuie să recupereze plăți din luna septembrie, care se ridică la sume considerabile, conform comunicatului emis de către federația amintită, iar probleme acestea au apărut pe fondul lipsei de responsabilitate de care au dat dovadă atât autoritățile de la București, cât și cele locale. Și legislația conturată prost în acest sens influențează adoptarea unei posibile astfel de măsuri de către transporatori. 

Potrivit FORT, restanțele care trebuie recuperate sunt în valoare de milioane de lei, iar Federația a semnalizat problema în cauză guvernenților, însă aceștia par a fi indiferenți față de subiect. 

„Legea proastă şi lipsa de responsabilitate a autorităţilor centrale şi locale vor conduce cel mai probabil la sistarea aplicării gratuităţii la transportul rutier al elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. (…) Sunt judeţe care nici pentru luna septembrie a anului trecut nu au efectuat aceste plăţi către transportatori”, se arată în comunicatul emis, astăzi, de FORT.

Efectele produse în acest context sunt dezastruoase, potrivit informațiilor transmise presei. 

Ce scuze au invocat guvernanții pentru a motiva lipsa plăților

Federaţia Operatorilor Români de Transport a semnalizat problema în cauză guvernanților, subliniind că sumele aferente transportului gratuit al elevilor aflați în situația de a se deplasa către diverse unități școlare care se află în altă localitate față de cea în care locuiesc nu pot fi plătite de către Consiliile Județene sau de către școli. 

Autoritățile centrale însă, au invocat tot felul de scuze în acest sens, precum lipsa bugetului și/sau diverse interpretări ale documentelor care implică transportul rutier gratuit al elevilor, potrivit organizației patronale. 

„Transportul rutier al elevilor este atât de gratuit, încât nu îl plăteşte nimeni”, a evidențiat FORT, membru fondator al Patronatului Naţional Român şi al Uniunii Internaţionale a Transportatorilor Rutieri de Pasageri.

Organizația patronală în cauză prezintă companii cu un număr total de peste 50.000 de angajaţi, potrivit informațiilor emise de FORT, informează Agerpres.