Fie se plictisesc la ore, fie vor sa-si dedice timpul unei pasiuni. Sa nu piarda vremea, ei isi scurteaza anii de scoala.
Sunt tineri isteti si muncitori, canta la un instrument caruia vor sa-i dedice cat mai mult din timpul si energia lor, asa ca decid ca nu are rost sa piarda vremea cu scoala. Concentreaza materia a doi ani in unul singur, invata si la scoala, si acasa si dau de doua ori mai multe lucrari de control si teze decat colegii lor.
De multe ori, „comprimarea” anilor de scoala are o miza mare: o bursa in strainatate. Alteori, este vorba de plictiseala de la ore, mai ales cand tot ce preda profesorul stiu din carti sau de la parinti. Elevii care fac doi ani de studiu in unul singur sunt atat de putini, incat nici nu figureaza in datele Ministerului Educatiei.
„Castig un an din tineretea mea”
Eliana Zaharia Danicov este eleva in clasa a XI-a si a XII-a la Colegiul National de Arta „Octav Bancila”, din Iasi. Are sase premii I la concursuri nationale si internationale de viola, este premianta la olimpiadele de istoria muzicii si limba engleza, vorbeste engleza, franceaza, spaniola si ucraineana. Studiaza viola de la 10 ani, iar pentru a castiga timp pentru instrument a decis sa comprime orele de cultura generala din doi ani intr-unul singur.
„Cand esti tanar asimilezi cel mai repede. Asa cum este mai usor sa inveti o limba straina la gradinita decat la varsta maturitatii, studiul pentru un instrument este mai eficient in adolescenta”, isi explica Eliana optiunea. „Sacrificiul pe care il fac consta in munca dubla la scoala, dar castig un an din tineretea mea, pe care il dedic violei.” De ce a ales acest instrument? „Are un sunet molipsitor, care te prinde si te topeste, este foarte cald, foarte melancolic”, spune Eliana.
Mentorul fetei este Dan Mihu - solist la Orchestra Simfonica din Bilbao (Spania) si profesor de viola la Conservatorul din aceasta localitate. Eliana spune ca el este cel care i-a descis „apetitul si orizontul pentru arta”.
Dreptul la inegalitate
Eliana participa la cursurile clasei a XII-a in proportie de 90a, iar cum prinde o ora libera fuge si la clasa a XI-a. Invata singura acasa si se pare ca sistemul ii prieste - are preponderent medii de zece si doar cateva de noua, „ca sa nu fie pagina de catalog prea monotona”, cum glumesc prietenii ei.
In istoria liceului, Eliana este a doua eleva care si-a comprimat anii de studiu, prima dintre ele fiind acum studenta. „Consumul nervos este foarte mare, dar a fost optiunea lor. Au fost consiliate in scoala si au stiut foarte bine la ce se „inhama””, spune Dana Barnea, directoarea scolii.
Pe langa cele doua fete, in Iasi a mai existat un caz similar, al unui tanar pe care l-a „grabit” pasiunea pentru informatica si o bursa in strainatate. „Este dreptul egal al copiilor de a fi tratati inegal, daca ei au forta necesara pentru a face astfel de eforturi”, dupa cum spune Camelia Gavrila, seful Inspectoratului Scolar Iasi.
Tata, pe post de profesor
In urma cu trei ani, Mircea Gogoncea, care invata acum la Liceul de Muzica „George Enescu”, din Bucuresti, era elev in clasele a VII-a si a VIII-a la Liceul „Dinu Lipatti”. Scoala era destul de plictisitoare, pentru ca o mare parte din ceea ce predau profesorii el stia deja de la tatal lui, profesor de informatica. In clasa intai, baiatul stia fractii. „Tot timpul am fost inaintea colegilor mei”, este constient tanarul. Prin urmare, nu i-a fost deloc greu sa invete intr-un an cat altii in doi, iar cand nu intelegea ceva ii cerea ajutorul tatalui - „aproape un geniu, pentru ca stie de toate”, dupa cum il complimenteaza baiatul.
O suta de premii
Marea pasiune a lui Mircea este chitara clasica. La cei 15 ani, el are 117 premii, dintre care 68 sunt la competitiile de chitara, iar de sapte ori a participat la concursuri deasupra categoriei de varsta in care se incadra. Are buricele degetelor de la mana stanga tocite, iar la dreapta, unghii lungi, pe care le lustruieste zilnic cu smirgheluri fine si le pileste pentru a le da forma potrivita atingerii corzilor de chitara.
Zece profesori straini, care l-au remarcat la festivalurile internationale, i-au propus sa devina elevul lor, dar baiatul nu este inca decis sa paraseasca Romania, desi ii surade ideea unei burse in Germania, SUA sau Anglia.
Conditii
Media 9, pentru scurtarea studiilor
Potrivit legii, elevii care vor sa urmeze simultan doua clase trebuie sa fi obtinut premii la competitii nationale sau internationale, sa aiba minimum media generala 9 in anul precedent, iar la purtare cel putin 9,50 in ultimii doi ani. Odata indeplinite aceste conditii, ei se vor adresa inspectoratului scolar.
„Depun o cerere, care este discutata de Consiliul de Administratie al inspectoratului scolar. Apoi se intalneste o comisie de profesori, care planifica tezele si evaluarile, in asa fel incat sa nu se suprapuna peste evaluarile de la cealalta clasa”, explica Camelia Gavrila, seful Inspectoratului Scolar Iasi.