Elevii din România, în mare pericol! 600 de școli au risc seismic de grad I și II
- Emma Cristescu
- 13 septembrie 2021, 16:43
Elevii din România sunt în pericol, iar din ce în ce mai mulți părinți își trimit copiii la scoală cu frică. Doar 6% din cele circa 30.000 de școli din România au fost expertizate din punct de vedere seismic, iar dintre acestea, 101 au risc seismic I și 474 - risc seismic II, a transmis ministrul Educației la deschiderea noului an școlar.
Ministrul Educației a declarat că sunt foarte multe școli cu un grad seismic ridicat și doar 6% sunt expertizate. O parte din elevii care învățau în școlile ce au grad seismic de gradul II, vor învăța o perioadă în online.
O școală din București a trimis copiii acasă
Școala Ferdinand din București este una din clădirile încadrate la risc seismic II. Conducerea școlii și-a dat demisia duminică după ce Consiliul de Administrație a școlii a votat ca elevii să învețe o perioadă de acasă.
După expertiza din iulie 2021, părinții elevilor s-au impărțit în 2 tabere. O parte din ei se feresc să își trimită copiii la școală, iar alți părinți au declarat că nu consideră locația un risc major.
Asociația „Creștem Copii Fericiți” a părinților de la Școala Gimnazială Ferdinand I București îl acuză pe ministrul Educației că insistă ca elevii să meargă la școală fizic fără să se asigure dacă sunt condiții decente și fără să renoveze clădirea.
”La presiunile ministrului de a determina asumarea unei situațîi practic ilegale, conducerea școlii a demisionat, în timpul Consiliului de Administrație din această seară, CĂ reunit de urgență pentru a vota cu privire la intrarea în clădirea cu risc seismic a școlii, pentru ore în format fizic. Votul majoritățîi, vot care reprezintă răspundere penală, fiind majoritar nu: nu se întră în clădirea cu risc seismic.
Ministrul a sunat-o pe doamna directoare în timpul ședinței pentru a face presiuni că elevii să intre în clădirea cu risc seismic în aceste condițîi, la ore, fizic. În urma acestor presiuni, doamna directoare a demisionat. Demisia a fost urmată de cea a doamnei directoare adjunct”, acuzau pe Facebook Asociația Creștem Fericți.
Părinții protestează în fața școlii
„Părinții cer să se intre fizic la ore, noi așteptăm instalarea construcțiilor modulare, așa-zisele containere, în curtea școlii noastre. Pentru asta, totul stă într-un aviz de la Ministerul Culturii, de la o comisie care nu știm când se întrunește. Apoi urmează că în baza acestui aviz să dea și primăria Capitalei un aviz. În acest context, cu containerele gata să fie instalate, dl ministru nu ne ajută cu avizul, ci propune alt aviz, al ISU, că să întrăm în clădirea cu risc seismic.
ISU a răspuns că nu avizează intrarea copiilor în școală. Și chiar și așa, înțeleg că ministrul a insistat să își asume conducerea școlii intrarea în școală. Așa că, în această situație, și-au dat demisia directoarea și directoarea adjunctă. Cert este că părințîi sunt împărțiți, unii spun că nu vor să își trimită copiii într-o școală cu risc seismic, alțîi că nu este nimic grav, că nu s-a întâmplat nimic grav până acum și că e ok să ne trimitem copiii într-o clădire șubredă”, a declarat unul dintre participanții la protest, pentru HotNews.ro.
Un alt liceu din București are risc seismic de gradul II
Clădirea colegiului ”Gheorghe Șincai” a fost încadrată cu risc seismic II, iar părinții au protestat în fața Primăriei Sector 4.