O hală abandonată, un câmp de beton și cioburi de sticlă, acesta a fost peisajul în mijlocul căruia Elena Udrea s-a decis să pledeze pentru reindustrializarea României. Zona era atât de infestată de deșeuri industriale și puțuri abandonate, pline cu o mâzgă infectă, încât nici măcar obișnuitele haite de câini vagabonzi nu viețuiau în zonă.

Ultimul inginer face literatură

Printre ruine, totuși, oameni care răscoleau după fier vechi – „magneți”, în limbajul locului. În acest spațiu selenar – zeci de hectare de ruine – s-a aflat, pe vremuri, celebra fabrică Republica, o mândrie a regimului comunist: producea anual 200.000 de tone de țevi petroliere și avea 10.000 de angajați. În 2003, pe vremea guvernării PSD, a existat o tentativă de privatizare către investitori ruși, dar aceștia nu și-au îndeplinit obligațiile, iar contractul a fost reziliat. Azi, un singur angajat mai supraveghează haldele de steril. Nicolae Stelea a fost inginer la Republica, azi este scriitor și conduce cenaclul „Biserica de lemn”.

Aici a venit Elena Udrea, îmbrăcată într-o salopetă albastră și purtând o cască galbenă de protecție, pentru a vorbi despre programul ei „România frumoasă”. „Această locaţie este reprezentativă pentru dezastrul pe care l-a produs în România, de-a lungul anilor, guvernarea roşie. Că vorbim de FSN, PSDR, PSD, că vorbim de Ion Iliescu, Adrian Năstase, Ovidiu Mușetescu, Nicolae Văcăroiu – toți sunt călăii industriei românești”, a explicat candidatul PMP. Alături de ea a venit întreaga conducere a PMP – domnii cu căști albastre, doamnele cu căști galbene – precum și președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu.

„Industria a murit”

„Cred în şansele economiei româneşti de a renaşte prin reindustrializare şi agricultură”, a spus Elena Udrea, care a criticat dur privatizările făcute în regimul PSD. „Cu ajutorul PSD industria în România a murit. Pe timpuri aveam industria siderurgică, metalurgică, industrie extractivă, de armament, industrie uşoară care asigura locuri de muncă pentru aproximativ 3,5 milioane de români. Astăzi mai avem doar nişte rămăşite ale productivităţii de altă dată”, a afirmat candidatul PMP, care a promis că va construi un parc industrial „de tip Silicon Valley” pentru ca tinerii să aibă condiții să muncească în România, în loc să-și caute o slujbă în străinătate.

Agricultura, o prioritate

Candidatul PMP a arătat că programul ei politic se concentrează și pe dezvoltarea agriculturii. „O țară care are aproape 15 milioane de hectare de teren arabil, care are al doilea teren din Europa din punct de vedere al calității solului, o țară care ar putea să hrănească peste 80 de milioane de oameni, a ajuns să asigure mâncarea cetățenilor din import. Avem nevoie de un guvern cu viziune, care să contribuie la dezvoltarea agriculturii românești și a industriei conexe agriculturii, astfel încât să generăm locuri de muncă și să exportăm produse agricole”, a afirmat Udrea. Ea a susținut că industria alimentară poate deveni unul dintre cele mai atractive domenii de investiții în România.