Elena Udrea candidează ca urmașă a lui Traian Băsescu. Ce mai freamăt, ce mai zbucium!

Elena Udrea candidează ca urmașă a lui Traian Băsescu. Ce mai freamăt, ce mai zbucium!

Şi abia plecă bătrânul... Ce mai freamăt, ce mai zbucium! Codrul clocoti de zgomot şi de arme şi de bucium, Iar la poala lui cea verde mii de capete pletoase, Mii de coifuri lucitoare ies din umbra-ntunecoasă (...)

Scrisoarea a-III-a. O poezie pe care mi-a plăcut să o învăț în clasele primare pentru tonul ei eroic, pentru sentimentul de mândrie pe care-l simțeam de fiecare dată când o recitam. Nu știu dacă generația iPad mai trece prin asemenea experiențe culturale, teamă mi-e că nu prea, dar până la urmă dinamica tehnologiei nu ține seama de părerile noastre.

Versurile mi-au venit în minte când m-am apucat dis-de-dimineață să citesc știrile de peste  noapte și ziarele de azi. Ca de obicei, Victor Ponta a apărut la televizor, a dat mesajele clasice, ca de obicei Klaus Iohannis a absentat, vorbind anostul Vasile Blaga pentru el, Monica Macovei a stat puțin ascunsă ca să resoarbă șocul comparației ridicole cu Nelson Mandela, iar Cristian Diaconescu și-a dat demisia din PMP și a anunțat că va candida ca independent. De ce? Pentru că astăzi Elena Udrea va fi aleasă de partid ca să candideze la președinția României. Ceea ce a declanșat un val de reacții de la oameni simpli, ziariști până la oameni politici.
 
De foarte multe ori m-am întrebat de ce stârnește atâtea sentimente Elena Udrea? Apropierea de Traian Băsescu? Faptul că-i femeie? Invidia tipică între reprezentantele sexului frumos? Influența sa în politică? Modul în care a reușit să supraviețuiască în ultimii 10 ani, sub tirul presei lui Voiculescu? Cred că există în fiecare răspuns câte un sâmbure pentru o explicație mai amplă. Dar acum, în pragul alegerilor prezidențiale, atacul la Elena Udrea are o explicație imediată: este de fapt un atac la electoratul lui Traian Băsescu. În sensul în care cei care candidează dinspre Dreapta, au nevoie de el pentru voturi, iar cei care candidează dinspre Stânga au nevoie să-și mobilizeze alegătorii. 
 
Traian Băsescu a ajuns la un nivel de încredere scăzut, undeva la 20 la sută. Pare puțin, dar în condițiile în care Victor Ponta și Klaus Iohannis iau cam 70 la sută din voturile românilor în primul tur de scrutin, susținerea fățisă a lui Traian Băsescu pentru unul din candidați este extrem de importantă. Iar când vorbim de susținerea pe care ar putea-o acorda Traian Băsescu, nu vă gândiți numai la modul în care VA FACE campanie, ci și la CE VA SPUNE în campanie. Am avut o mostră la ultima emisiune B1TV în care l-am avut ca invitat pe președintele României. N-a scăpat nici unul neforfecat! De la Victor Ponta la Klaus Iohannis. Inclusiv Monica Macovei a avut parte de o scatoalcă prezidențială. Nu are rost să mai reiau mesajele Președintelui, fiind convins că o va face, mult mai elaborat, cu primul prilej.
 
Revin asupra Elenei Udrea și a candidaturii sale. L-a nedreptățit PMP pe Cristian Diaconescu? Așa am văzut că au comentat câțiva analiști, foști consilieri și apropiați ai lui Traian Băsescu. Sună cam copilăresc acest comentariu, mai ales că vine din partea unor “crocodili”, obișnuiți să gândească pragmatic, nu sentimental. Oameni care și-au dovedit capacitatea de adaptare. 
 
De altfel câteva întrebări pot lămuri situația. Avea Cristian Diaconescu potențial să intre în turul doi, sau măcar să-i încurce pe Ponta și Iohannis? Nu cred deloc în acest scenariu, șansa sa fiind risipită odată cu intrarea Monicăi Macovei în cursa prezidențială, întrucât este natural ca un alegător de dreapta să o prefere pe aceasta! Ce trebuia să facă PMP, să meargă pe mâna lui Cristian Diaconescu până la capăt? Riscul era prea mare, iar faptul că Diaconescu a votat pentru prima suspendare a lui Traian Băsescu urma să fie folosit intens în campania electorală. 
 
Dar, oricând Cristian Diaconescu și Fundația Mișcarea Populară, în numele căreia candidează, pot dovedi contrariul. Au posibilitatea să arate că strâng dintr-o suflare 200.000 de semnături pentru Diaconescu, că se propulsează în turul doi, iar tot ceea ce am afirmat este greșit! 
 
Poate Elena Udrea să intre în turul doi și să aducă PMP mult mai multe voturi decât Cristian Diaconescu sau Monica Macovei? Din ceea ce am învățat de la câțiva mari consultanți politici cu care am lucrat, cel mai important lucru pentru un candidat la președinție este să stârnească controverse în rândul electoratului. Cel mai simplu test, pe care-l poate face oricine, este să arunce în discuție, la o masă, numele unui om politic. Dacă nimeni nu-și întrerupe conversația, atunci acesta n-are nici o șansă! Invers, e mult mai bine! Iar Elena Udrea trece de fiecare dată acest test.
 
La final aș mai adăuga o ultima nuanță la una din întrebările puse mai sus: V-ați gândit că Traian Băsescu avea nevoie de candidatura Elenei Udrea din partea PMP, mult mai mult decât de cea a lui Cristian Diaconescu? Eu da, pentru că mi-am amintit episodul “bilețelului roz” din anul 2007. Iar asta poate face campania electorală mult mai interesantă.