Elena Udrea: "Am fi făcut o mare greşeală dacă reduceam referendumul la o întrebare"

Elena Udrea: "Am fi făcut o mare greşeală dacă reduceam referendumul la o întrebare"

Preşedintele organizaţiei PDL Bucureşti, Elena Udrea, a declarat, astăzi, pe blogul personal, că, prin aprobarea organizării unui referendum privind Legea Capitalei, i se oferă bucureşteanului "posibilitatea de a alege în mod real".

În opinia acesteia, cele şapte întrebări sunt "extrem de clare" şi acestea acoperă, în mare măsură, tema principală a Legii Capitalei. "Am fi făcut o mare greşeală dacă reduceam referendumul la o singura întrebare", a mai spus Udrea.

Declaraţiile preşedintele PDL Bucureşti postate pe blogul său:

  • "La propunerea PDL, s-a stabilit ca dată fixă a referendumului ziua de 19 iunie. Cred că este suficient timp ca, până atunci, bucureştenii să cunoască prevederile şi efectele pe care le-ar avea adoptarea Legii Capitalei. Cetăţenii vor putea merge astfel la urne să voteze în cunoştinţă de cauză".
  • "Graba cu care opozanţii Legii Capitalei doreau referendum la începutul lui mai trădează disperarea acestora faţă de posibilitatea ca bucureştenii să cunoască adevăratele resorturi care guvernează actul normativ pe care PDL Bucureşti îl propune şi cele care îi motivează pe ei atât de mult în atacurile mizerabile la adresa mea".
  • "Atunci când se vor prezenta la urne, locuitorii Bucureştiului trebuie să se pronunţe asupra tuturor prevederilor importante din lege. Ei trebuie întrebaţi la urne asupra acestor probleme. E nevoie să li se redea puterea decizională în toate aspectele importante ale Legii Capitalei!"
  • "Iată de ce am preferat un referendum în care pe buletinul de vot să se afle mai multe întrebări. Legea nu se reduce doar la mutarea atribuţiilor administrative de la primăriile de sector la Primăria Generală".
  • "Am introdus şapte întrebări, pentru ca lucrurile să fie extrem de clare pentru toată lumea".
  • "Una peste alta, sedinţa CGMB de ieri reprezintă un moment important pentru Capitală - PDL Bucureşti a aratat încă o dată că prioritatea sa este modernizarea oraşului. Acest lucru nu se poate face decât împreună cu cetăţeanul. Pentru ca el este principalul beneficiar al politicilor publice pe care aparatul administrativ trebuie să le pună în aplicare. Până la urmă, cetăţeanul face Legea Capitalei".

Elena Udrea a câştigat prima bătălie împotriva trio-ului Piedone-Chiliman-Antonescu Planul edililor sectoarelor 1 şi 4 ale Capitalei, Andrei Chiliman și Cristian-Popescu Piedone, care presupunea includerea unei singure întrebări pe chestionarul de referendum privind Legea Capitalei, a picat aseară, fiind votată varianta propusă de Elena Udrea. Astfel, referendumul de pe 19 iunie va conţine şapte întrebări. Chestionarul a fost întocmit de aleşii generali ai PDL, potrivit unor surse municipale.

Concret, proiectul referendumului a trecut cu trei amendamente propuse de viceprimarul Mircea Raicu, din partea PDL - PRM - PNG. Primul vizează articolul 1 din proiect conform căruia "se aprobă desfăşurarea pentru consultarea cetăţenilor privind problema de interes deosebit legată de organizarea administrativ - teritorială a Capitalei", în timp ce forma propusă de PDL stipulează că "se organizează referendumul pentru consultarea bucureştenilor în probleme de interes deosebit pentru Capitală". Cel de-al doilea amendament viza articolul 2 din proiect referitor la numărul întrebărilor care vor fi adresate bucureştenilor. După adoptarea acestei hotărâri, primarul general Sorin Oprescu a spus că referendumul este primul exerciţiu democratic care-i privește pe locuitorii Bucureştiului şi că "asta i-a speriat pe unii politicieni şi i-a făcut să ducă acest referendum în derizoriu". Potrivit lui Oprescu, consilierii generali ar trebui să fie mai atenţi când votează o hotărâre pentru că acest proiect a trecut având titlul "Proiect de desfăşurare a referendumului privind legea Capitalei", deşi întrebările nu au legătură cu acest lucru.

Ce întrebări au fost respinse

În timp ce primarii sectoarelor 1 şi 4 ale Capitalei i-au propus edilului-şef al Capitalei ca, prin referendum, bucureştenii să răspundă la o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu administrarea Capitalei prin transferul de atribuţii de la primăriile de sector la Consiliul General al Muncipiului Bucureşti (CGMB)?", aleşii generali PDL au venit cu şapte întrebări, cele aprobate ieri de către CGMB.

Nici primarul general, Sorin Oprescu, nu a agreat ideea celor doi edili, acesta propunând, recent, ca referendumul să fie făcut pe baza a două-trei întrebări.

Astfel, acesta a propus întrebări ca: "Sunteţi deacord cu desfiinţarea consiliilor locale?", "Sunteţi de acord ca primarul să fie ales de cetăţeni?" şi "Sunteţi de acord ca primarul general să fie ales de Consiliul General?".

Cât costă organizarea referendumului şi câţi bani a costat campania PNL-PC de strângere de semnături

Potrivit unor surse municipale, organizarea referendumului aprobat de CGMB va costa câteva sute de mii de euro.

Pe de altă parte, potrivit unor surse politice, campania de strângere de semnături organizată de primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, preşedintele PNL Bucureşti, şi primarul Sectorului 4, conservatorul Cristian Popescu Piedone, liderul organizaţiei PC Bucureşti, a costat aproape trei milioane de euro.

La lansarea campaniei, cei doi primari au declarat că strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum la nivelul Capitalei, având ca temă modul de organizare a Bucureştiului, este necesară pentru a stopa "tentativa de jaf operată de mafia condusă de Traian Băsescu şi Elena Udrea".

Iar, promovarea campaniei "Apără Bucureştiul" pe stâlpii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), care este susţinută de trio-ul Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone şi Crin Antonescu, a fost făcută ilegal, potrivit reprezentanţilor Regiei.

Astfel, potrivit unui comunicat al RATB, "operatorul local de transport nu a înregistrat nicio cerere din partea PNL Bucureşti în vederea închirierii stâlpilor".

Dacă bucureştenii vor decide ca oraşul să fie condus de un singur primar, împreună cu CGMB, cel care va avea de câştigat va fi edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, potrivit unor surse politice.

Potrivit legii, referendumul va fi validat dacă vor vota jumătate plus unul din cei înscrişi pe lista electorală permanentă. La ultimele alegeri, pe listele electorale au fost înscrise 1.785.667 de persoane.

Cine ar avea de câştigat de pe urma referendumului

În opinia consultantului politic, Dan Adronic, cei care vor avea de câştigat de pe urma referendumului ar putea fi PDL-ul şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

"Acest referendum va fi folosit de către PNL-PC ca pretext de campanie. Totuşi, acesta nu va avea nici un efect, iar prezenţa la vot va fi sub 20%", este de părere Andronic.

Referitor la modul în care a fost aprobat referendumul privind Legea Capitalei, consultantul politic crede că PDL a făcut, ieri, "o mişcare deşteaptă", folosindu-se de "energia" PNL-PC cu care aceştia au lansat campania de strângere de semnături pentru organizarea referendumului.

La ce întrebări vor trebui să răspundă bucureştenii: 

1. Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general, alături de Consiliul General? 2. Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o singură administraţie? 3. Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-a dezvoltat Capitala? 4. Vă doriţi o arhitectură unitară pentru tot Bucureştiul? 5. Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Bucureşti? 6. Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii? 7. Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului din administraţia Bucureştiului?

  • Ponta: Întrebările pentru referendum par scrise de Tălmăcean
  • Referendumul privind Legea Capitalei, propus la jumătatea lunii mai
  • Şedinţă de urgenţă pentru aprobarea unui referendum privind Legea Capitalei