Elena Pătrășcanu și Lena Constante, femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
- Florian Olteanu
- 10 ianuarie 2024, 09:22
Elena Pătrășcanu și Lena Constante, femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu. Care a fost destinul acestor două femei.
Elena Pătrășcanu și Lena Constante, femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu. Care a fost destinul acestor două femei?
Lucrețiu Pătrășcani a fost cel mai cult și instruit lider ilegalist comunist român. Deși femeile au fost o mare slăbiciune a sa, doar două dintre ele au reușit să îl aibă cel mai mult în viața lor, Elena Pătrășcanu, ca soție, și Lena Constante, ca amantă.
Elena Pătrășcanu - soția lui Lucrețiu Pătrășcanu
Elena Pătrășcanu s-a născut la 12 aprilie 1914, în Cernăuți, capitala Bucovinei, sub numele de Hertha Schwamen. Evreică de origine, tânăra Hertha Schwamen a studiat la Viena, scenografia. Activistă comunistă, devine soția lui Lucrețiu Pătrășcanu la finele anilor 30. Acceptă să se boteze în ritul creștin ortodox. A fost botezată de preotul Grigore Pișculescu (Gala Galaction), care a și cununat-o devenind Elena Pătrășcanu. A fost activistă comunistă, activând în sectorul de agitație și propagandă.
Lena Constante - amanta lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lena Constante a fost cea mai bună prietenă a Elenei Pătrășcanu. Ea era artist plastic și folclorist. A fost mulți ani prietenă cu Harry Brauner, folcloristul care a descoperit-o pe Maria Tănase. Lena Constante s-a născut la 18 iunie 1909, la București. Imediat după ce îl cunoaște pe Lucrețiu Pătrășcanu, se îndrăgostește de el. Cele două femei, alături de Pătrășcanu și Brauner, petrec Revelioane, vacanțe la Poiana Țapului și în alte zone.
Calvarul anchetelor și închisorii. Eliberarea
Arestarea în 1948 a lui Lucrețiu Pătrășcanu (1901-1954) și anchetele aduc dezastru celebrului careu de ași comunist. Elena Pătrășcanu și Lena Constante sunt anchetate. Se dorea să se știe când a început Pătrășcanu să trădeze cauza comunistă și să colaboreze cu britanicii. Răvășită de amchete, Elena Pătrășcanu recunoaște că l-ar fi auzit pe Lucrețiu Pătrășcanu că nu era de acord cu distrugerea grupului Zinoviev-Kamenev-Buharin de către Stalin. Evident, a nu fi de acord cu Stalin în anii 40 era o crimă de stat. Elena Pătrășcanu a primit, în 1954, 14 ani închisoare, dar în 1956 a fost grațiată. La eliberare, a aflat că soțul ei a fost executat la 17 aprilie 1954.
Lena Constante și Harry Brauner au suferit mulți ani de închisoare. Lena Constante este arestată în 1950 și primește 12 ani închisoare. Partenerul ei, Harry Brauner, e și el condamnat la mulți ani de temniță. Lena Constante e eliberată în 1962 și stă în domiciliu forțat până în 1966. În 1963, la eliberarea lui Brauner, Lena Constante se mărită cu el.
Elena Pătrășcanu se va recăsători cu regizorul grec din România, Yannis Veakis, și va reîncepe să lucreze în scenografie. Reabilitarea lui Pătrășcanu din 1968 înseamnă repunerea celor două femei în drepturi. Elena Pătrășcanu se stinge la 5 mai 1985, la București, iar Lena Constante, 20 ani mai târziu, în 2 noiembrie 2oo5.
În 30 octombrie 1991, Yannis Veakis a decis să depună urna cu rămășițele lui Pătrășcanu ( luată din Mausoleul Eroilor Comuniști) pe fundul Lacului Snagov, unde depusese și urna cu cenușa soției sale. A considerat că a făcut un act de reparație morală.