Elena Lupescu, cea mai nefastă figură din istoria României. Cine a fost femeia pentru care principele Carol a dat un regat apoi l-a vrut înapoi
Elena Lupescu, cea mai nefastă figură din istoria României. Cine a fost femeia pentru care principele Carol a dat un regat apoi l-a vrut înapoi.
I s-a spus Elena Lupescu, Duduia, Marta/Magda Wolf, Duta Grunberg, Românca cu părul roșu. A trăit 78 de ani, a peregrinat pe mai multe continente. A iubit sau a avut relații cu bărbați celebri, a manipulat camarila din jurul amantului, care i-a devenit soț. A avut o viață de film. Poate că ei ar fi trebuit să i se spună Păsărica, nu Elenei Ceaușescu.
Elena Lupescu - de la tânăra ieșeancă la amanta princiară
Elena Lupescu s-a născut la 15 septembrie 1899, la Iași, Ambii săi părinți erau evrei. Tatăl, farmacistul Nahum Grunberg s-a convertit la creștinism de rit ortodox. Soția lui, mama Elenei se numea Eliza Falk și a ales să se convertească la romano-catolicism. Acest fapt a dus ca fiica lui Nahum Grubnerg, devenit Nicolas Lupescu, Elena să studieze la București. La Conventul Maicilor „Diaconese”, călugărițele bavareze din Nymphenburg. Era un loc unde multe dintre familiile bune ale României Mari alegeau să își dea fetele să se pregătească pentru viață.
La 17 februarie 1919, Elena Lupescu s-a căsătorit cu un locotenent, Ion Tâmpeanu din Iași. Naș a fost celebrul general Eremia Grigorescu, eroul de la Mărășești. Nu se știe exact din ce cauză, cei doi au divorțat. Elena Lupescu și viitorul ei amant, Carol (ulterior soț) au versiuni diferite legate de data când s-au cunoscut. Ea susține că se știau de când erau copii, Carol susține că a văzut-o prima oară la 14 februarie 1925.
Gura lumii n-a iertat-o
Gura lumii nu a iertat-o! Elenei Lupescu i s-a pus în „palmaresul” relației legătura cu dr. Petru Groza, fost ministru în Guvernul Averescu, primul Președinte al Consiliului de Miniștri comunist din 6 martie 1945. Viitorul rege Carol al II-lea, pe atunci principe moștenitor era căsătorit din 1921 cu principesa Elena de Grecia. Anterior, în 1918 se căsătorise cu Zizi Lambrino, dar căsătoria fusese desfăcută rapid deși rezultase și un copil, Carol Mircea.
Carol renunță la tron, rămânând în 1925, în străinătate pentru a trăi povestea cu amanta lui, deși avea și un copil cu a doua soție, pe viitorul rege Mihai. Se pare că așa numitul „câine de pază” al lui Carol, viitorul Prefect de Poliție, general Gavrilă Marinescu le-ar fi făcut cunoștință. Pentru că acesta se va ocupa la un moment dat de relațiile cu femei ale lui Carol, plasând femei care de fapt erau agentele sale.
Ca urmare a deciziilor sale nesăbuite, Principele Carol a fost exclus de la succesiune și a devenit Carol Caraiman. Un simplu român cu interdicție de a mai reveni în România, conform actului de excludere din 4 ianuarie 1026, care a pus capăt crizei dinastice.
Elena Lupescu - amanta regală timp de un deceniu
Dar nu s-a mulțumit cu atât. Văzând că după moartea Regelui Ferdinand s-a impus o Regență în care Principele Nicolae nu era deloc activ, a vrut să revină pe tronul României. Din 1928, Carol a făcut demersuri prin care încerca să revină acasă, după moartea în iulie 1927 a tatălui său și în noiembrie 1927 a rivalului său Ionel Brătianu. Regența Principelui Nicolae în numele regelui minor Mihai era destul de nepopulară și criza mondială bătea la ușă. Iuliu Maniu era de părere că fostul prinț putea veni înapoi dacă renunța la Elena Lupescu. Fiind un intrigant și abil speculator, Carol al II-lea a fost de acord, dar nu avea să se țină de cuvânt, așa că Duduia, Elena Lupescu va deveni amanta regală.
Regele Mihai, teoretic, nu a agreat-o pe Duduia, deși aceasta s-a ocupat de inițierea sa în viață. I-a găsit o prietenă, pe Ivonica. După care i-a făcut cunoștință cu Lulu Malaxa, fiica lui Nicolae Malaxa și viitoarea soție a lui George Emil Palade.
Ușor-ușor, Elena Lupescu a devenit eminența cenușie a camarilei regale. Formate din Max Auschnitt, Nicolae Malaxa, Gavrilă Marinescu și alții. A fost ținta legionarilor ca și regele Carol II dar, în general, Gavrilă Marinescu i-a protejat, ca de altfel și șeful Siguranței, Mihail Moruzov. Elena Lupescu va ajunge să aibă propriul ei serviciu de informații, care o ținea la curent cu ce mișca în rândurile Opoziției.
Elena Lupescu, amantă și soție de exil
Elena Lupescu și Carol pleacă în septembrie 1940, cu un tren special, alături de Carol al II-lea. Acesta abdicase obligat de Ion Antonescu, uns prim-ministru. Antonescu l-a pus rege pe fiul lui Carol, Mihai care avea 19 ani. Cei doi au scăpat ca prin minune de o ambuscadă a legionarilor în gara Timișoara și au ajuns în Spania, unde generalul Franco s-a oferit să îi păzească.
La un moment dat, Carol și Elena fug în Portugalia, scăpând de escorta lui Franco. Peregrinează prin Brazilia (cei doi se vor căsători acolo la 3 iunie 1947), Mexic, unde prin 1947, Carol spera să îl convingă pe Stalin să îl readucă în țară, apoi la Estoril în Portugalia.
Îi urmase ca un câine credincios, slătineanul Ernest Urdărianu (Urdăreanu în alte surse) care a fost un fel de Mareșal al Palatului și căruia gurile rele îi atribuie calitatea de amant al Elenei Lupescu, fiindcă după 1940, se consideră că regele Carol nu mai era bărbat. Carol II a murit subit la 4 aprilie 1953, la o lună după Stalin, care murise pe 5 martie 1953.
Elena Lupescu - supraviețuitoare dintr-o altă lume
În România, Elena Lupescu avusese o avere consistentă, O parte din avutul mobil a fost luat în exil, dar averea din România a fost confiscată de regimul Antonescu. Elena Lupescu a murit la 30 iunie 1977, la Estoril, Portugalia. În 2003, atât trupul regelui Carol II cât și cel al Elenei Lupescu au fost aduse la Curtea de Argeș. Dacă Regele a ajuns în cripta regală, Elena Lupescu a ajuns în cimitirul din incinta Mânăstirii Curtea de Argeș.
Azi, la București, undeva în zona Pake Protopopescu, la numărul 51, Hanul Berarilor funcționează în casa pe care a avut-o Elena Lupescu și care se numea Hanul Lupeascăi. O altă vilă din zona Aviatorilor i-a aparținut Elenei Lupescu. O mahala a Bucureștiului, inițial comună, s-a numit Lupeasca (având ca limite zona Calea 13 Septembrie -Calea Rahovei și zona dintre Șoseaua Antiaeriană și Șoseaua Alexandria de azi, la limita cu actualul cartier Drumul Taberei), aproximativ.
A fost considerată mult mai rea și mai nefastă istoric vorbind decât Elena Ceaușescu. Nu a avut niciun proiect constructiv, nu a rămas celebră prin nicio operă caritabilă. A sperat în intervalul 1947-1950 că Stalin îi va repune soțul ca rege, ceea ce nu s-a întâmplat.
Elena Lupescu rămâne un personaj profund negativ și datorită criticilor din perioada lui Antonescu dar mai ales ale celor din perioada comunistă.