Instalația "AEGIS Ashore", construită la baza de testare a companiei Lockheed Martin din Moorestown, New Jersey, este proiectată pentru a fi complet dezasamblată în vederea transportării în România, relatează portalul Defence News.
În câteva săptămâni, aproximativ toate componentele instalației — radarele, calculatoarele, pereții, podelele și scările — vor fi împachetate, aproape toată instalația fiind gata de livrare în circa 60 de containere către o locație din România.
În aproximativ un an, toate componentele vor fi re-asamblate pentru a deveni primul element pe uscat operațional al European Phased Adaptive Approach — planul SUA de a proteja Europa de un atac cu rachete balistice.
"Ritmul în care se mișcă lucrurile este uimitor", a declarat la 12 februarie Nick Bucci, director de apărare împotriva rachetelor balistice la Lockheed Martin. Cu doar câteva zile înainte, sistemul a fost în funcțiune, fiind testat pe coasta de est a SUA.
Sistemul este prima versiune pe uscat a celebrului sistem de luptă AEGIS și este capabil să apere zone extinse de atacul inamicilor. Sistemele AEGIS sunt în mod curent capabile să urmărească în mod simultan peste 100 de ținte.
Potrivit Defence News, preluat de Agerpres, arhitectura instalației se bazează pe suprastructura unui distrugător. Construcția include toate elementele sistemului de luptă, cu excepția rachetelor, iar întreaga instalație este proiectată pentru a fi relocată, putând fi construită și gata de funcționare în aproximativ șase săptămâni.
Ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale la componenta românească a scutului antirachetă a avut loc la 28 octombrie 2013 la baza aeriană de la Deveselu.